«Σημερινή»

Image

Πρωινή καθημερινή εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 3 Φεβρουαρίου 1976 ως εκδοτική προσπάθεια, πάνω σε συνεταιρική βάση, επτά Κυπρίων δημοσιογράφων (Αντώνη Φαρμακίδη, Κωστή Χατζηκωστή, Γλαύκου Ξένου, Δημήτρη Παπαδημήτρη, Αλέκου Κωνσταντινίδη, Φάνου Κωνσταντινίδη και Λευτέρη Σωτηρίου), οι οποίοι συνέπηξαν εταιρεία με την ονομασία «Ηνωμένη Εκδοτική Εταιρεία Δίας».

 

Διευθυντής της εφημερίδας ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα ο Κωστής Ν. Χατζηκωστής. Αρχισυντάκτης στην πρώτη περίοδο ήταν ο Αλέκος Κωνσταντινίδης. Αργότερα αποχώρησαν από τον συνεταιρισμό τέσσερις δημοσιογράφοι και απεβίωσαν άλλοι δύο. Έτσι από τους ιδρυτές της εφημερίδας συνέχισε μόνο ο Κωστής Χατζηκωστής, ενώ την αρχισυνταξία ανέλαβαν οι Σάββας Ιακωβίδης, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης και ο Ζαχαρίας Κυριάκου.  Από το 1979 η εκδοτική εταιρεία έγινε δημόσια, μετονομασθείσα σε Dias United Publications. Η εφημερίδα ιδεολογικά κλήθηκε να καλύψει τη Δεξιά αποτελώντας σε μεγάλο βαθμό το εκφραστικό όργανο του ΔΗΣΥ μαζί με την εφημερίδα Αλήθεια. Για αυτό ακριβώς το λόγο και για αρκετά χρόνια στελέχη του ΔΗΣΥ ήταν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εφημερίδας, όπως οι Λέανδρος Ζαχαριάδης και Αλέκος Μαρκίδης.

 

Επί ιδιοκτησίας Κωστή Χατζηκωστή σταδιακά η εφημερίδα ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΔΗΣΥ αμφισβητώντας τη γραμμή Κληρίδη για επίλυση του Κυπριακού, στηρίζοντας κυρίως όσους διαφωνούν με τη λύση Ομοσπονδίας στο Κυπριακό.  Βασικοί αρθογράφοι της,  οι Σάββας Ιακωβίδης, Λάζαρος Μαύρος και Γιάννος Χαραλαμπίδης. 

 

Η Σημερινή έχει πλούσια ειδησεογραφία, τοπική και διεθνή, πυκνή σχολιογραφία και αρθρογραφία, εμπλουτίζεται δε με πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, φιλολογικές και αθλητικές σελίδες. Διαθέτει επίσης πληθώρα ειδικών συνεργατών και ανταποκριτών.

Την Ανοιξη του 2017 η Σημερινή λόγω οικονομικών προβλημάτων γίνεται εβδομαδιαία. Ανήκει στο συγκρότημα Δίας με διευθυντή το δημοσιογράφο Χρύσανθο Τσουρούλη. 

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image