Φιλής Γεώργιος

Image

Δημοσιογράφος, που ασχολήθηκε επίσης με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο χωριό Ασγάτα της Λεμεσού το 1926 και πέθανε το 1987. Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, απ' όπου πήρε τον τίτλο του διδάκτορος. Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Ινδιάνας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες. Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης της Ἐλευθερίας για σειρά ετών και αργότερα εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε άλλες εφημερίδες (Ἐλεύθερη Κύπρος, Δειλινή). Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της οποίας διετέλεσε ο πρώτος πρόεδρος (1959-1961) και στη συνέχεια γενικός γραμματέας της (1961-1965). Διετέλεσε επίσης (από το 1980) πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών και διευθυντής του Πρακτορείου Τύπου «Πάπυρος» από την ίδρυσή του, το 1982, μέχρι τον θάνατό του.

 

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες του σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και διηγήματα και ποιήματα. Εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

 

1. Φῶς στά μεταλλεῖα μας (1945)

2. Τά ἀκριτόπουλλα (θεατρικό, 1946)

 

Ο Γεώργιος Φιλής διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής του Οργανισμού* Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) που ιδρύθηκε λίγο μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος το 1960 και λειτούργησε μέχρι το 1967.

 

Στον τομέα του κινηματογράφου ο Γ. Φιλής εργάστηκε ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος διαφόρων ταινιών, όπως Ένας Ήρωας με το Μνημοσκόπιο, Για ποιον να βρέξει, Έτσι προδόθηκε η Κύπρος.

 

Συνεργάστηκε επίσης με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια.