Κατσουρίδης Νίκος

Image

Ο Νίκος Κατσουρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14 Δεκεμβρίου 1951. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις λεγόμενες  “κάτω γειτονιές” όπως λέγονται, στη Χρυσαλινιώτισσα, στον Άγιο Κασσιανό, στη συνέχεια μεταξύ Παλουριώτισσας και Καϊμακλιού και στη συνέχεια, λόγω των ταραχών τον Δεκέμβρη του 1964, μετακόμισε οικογενειακώς στην Ακρόπολη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο του Αγίου Κασσιανού για ένα χρόνο, στη συνέχεια στο γυμνάσιο, τότε, Κύκκου. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Κύπρο και μπήκε στο έμμισθο δυναμικό του ΑΚΕΛ τον Μάη του 1976. Είναι γιός του στελέχους του ΑΚΕΛ Γιάννου Κατσουρίδη

 

Από τον πρώτο του γάμο με την μακαριστή Ανδρούλα Φιλίππου απέκτησε  δύο γιους. Σήμερα είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Αναστασίου και ζει στο Δάλι.

 

Σπουδασε Οικονομικά (διδακτορικό δίπλωμα) στη Βουλγαρία στον τομέα σχεδιοποίησης και διοίκησης της εθνικής οικονομίας, ειδίκευση σε θέματα ιδεολογίας και προπαγάνδας. Ομιλεί την Αγγλική και τη  Βουλγαρική.

 

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσία με  το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις το 1991. Διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας Χαραυγή

 

Διετέλεσε:

 • Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις (2003- 2013).
 • Μέλος της Επιτροπής Επιλογής.
 • Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.
 • Πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.
 • Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επίσης διετέλεσε 

 • Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
 • Μέλος της Επιτροπής Επιλογής.
 • Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.
 • Μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.

 

Πολιτική διαδρομή:

 • Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ.) και επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης του Κυπριακού του κόμματος.
 • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Ο Νίκος Κατσουρίδης για πάρα πολλά χρόνια θεωρήθηκε το βαρύ πυροβολικό του ΑΚΕΛ κυρίως σε ότι αφορά την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος. Στην προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια κατά την οποία η Αριστερά για πρώτη φορά κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2008 η συμβολή του κατά γενική παραδοχή ήταν κομβικής σημασίας. 

 

Τέλος εποχής 

 Στις 21 Δεκεμβρίου 2013 ο Νίκος Κατσουρίδης απόχώρησε από όλα τα όργανα του κόμματος. Παρέμεινε βουλευτής του κόμματος, αλλά τερματίστηκε η υπηρεσία τους ως κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου. Τον αντικατέστησε ο επίσης βουλευτής Λευκωσίας Γιώργος Λουκαΐδης. (Βλεπε Βίντεο: Ο Νίκος Κατσουρίδης μιλά για το Κυπριακό).

 

Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στον κ. Κατσουρίδη από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ η ποινή της επ’ αόριστον αποβολής από το κόμμα, καθότι από την Επιτροπή Ελέγχου του κόμματος, η οποία διενέργησε έρευνα και εξέδωσε σχετικό πόρισμα, του καταλογίστηκαν λάθη και παραλείψεις αναφορικά με το περιβόητο σκάνδαλο της Δρομολοξιάς. Έκτοτε οι σχέσεις ηγεσίας ΑΚΕΛ-Νίκου Κατσουρίδη, που ήταν ούτως ή άλλως ψυχροπολεμικές, μετατράπηκαν σε σχέσεις οργής.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image