Σόλοι, αρχαίο θέατρο

Image

Το θέατρο των Σόλων κτίστηκε στη βόρεια πλαγιά του λόφου πολύ κοντά στη θάλασσα. Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Σόλων βρίσκεται στην κορφή και στις παρυφές μεγάλου κι επιβλητικού λόφου στην τοποθεσία Παλιά Χώρα, που ατενίζει μια από τις γραφικότερες και ευφορότερες κοιλάδες της βορειοδυτικής Κύπρου, ανάμεσα στις κοινότητες Ποταμός του Κάμπου και Καραβοστάσι και πολύ κοντά στα περίφημα αρχαία μεταλλεία του χαλκού στη Φουκάσα — την ομηρική Βούκασα — και στο Μαυροβούνι.

Το Θέατρο των Σόλων ανασκάφηκε το 1929 από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή. Χρονολογείται στα τέλη του 2ου αι. ή στις αρχές του 3ου αι. μ. Χ. Από τότε εγκαταλείφθηκε οριστικά, το δε περίτεχνο οικοδομικό υλικό του, που αποτελείτο από πελεκητούς ασβεστόλιθους, χρησιμοποιήθηκε για τα μεταγενέστερα κτίρια της πρωτοχριστιανικής πόλης.

Το κοίλο του θεάτρου, (το οποίο προτού ανασκαφεί ήταν εν μέρει ορατό στο ψηλότερο σημείο της βορειοανατολικής πλευράς του λόφου) ήταν λαξευμένο στο βράχο του λόφου, είχε εξ ολοκλήρου καταστραφεί και ξανακτίστηκε το 1962 – 1964. Το κοίλο του θεάτρου, διαμέτρου 52 μ., είχε λαξευθεί μέσα στο φυσικό αργιλλώδες βράχωμα στην πλαγιά του λόφου και φιλοτεχνηθεί με ομοιόμορφες σειρές κτιστών κερκίδων από πελεκητούς ασβεστόλιθους. Η ημικυκλική ορχήστρα του, διαμέτρου 17 μ., χωριζόταν από το κοίλο με χαμηλό τοίχο κι επικοινωνούσε απ' ευθείας με τις δυο παρόδους, που αποτελούσαν την είσοδο και την έξοδο των θεατών. Το δάπεδο της ορχήστρας είναι κατασκευασμένο από υπόστρωμα χαλίκων και αργόλιθων, καλυμμένων με σκυροκονίαμα. Η σκηνή του θεάτρου είχε ορθογώνιο σχήμα, διαστάσεων 36,15μ.Χ13,20 μ., κι απ' αυτή διασώθηκε μόνο το υπόβαθρο.

Το θέατρο επισκευάστηκε και αναστηλώθηκε μέχρι του διαζώματός του από το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταξύ των ετών 1961-1964.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image