Κωνσταντίνου Ξένια

Image

Πολιτικός, διετέλεσε βουλευτής ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας.

 

Η Ξένια Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 25 Φεβρουαρίου 1979. Από το 1996 ζει στη Λευκωσία. Μεγάλωσε στην περιοχή Δροσιάς στη Λάρνακα και έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ από τον κλάδο οικονομικών. Σπόυδασε Πολιτικές και Κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (1996-2000). Συνέχισε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο μεταπτυχιακό κλάδο των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει φοιτήσει ως φοιτήτρια Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι στον κλάδο των πολιτικών επιστημών. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχω συμμετάσχει ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα επίλυσης συγκρούσεων του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στο Βερμόντ των ΗΠΑ.

 

Εργάστηκε  μετά το πέρας των σπουδών της  στον ιδιωτικό τομέα λιανικού εμπορίου, κατασκευών, ενοικιάσεων και ερευνών αγοράς. Έχω επίσης εργαστεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση CNTI (Cyprus Neuroscience & Technology Institute) ως υπεύθυνη συντονίστρια για τον σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Από το 2005 μέχρι και το 2019 εργάστηκε στην Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου, υπεύθυνη για ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας ανάπτυξης και καινοτομίας.

Πολιτική σταδιοδρομία
Η εμπλοκή της στην πολιτική ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια με τη συμμετοχή της στη Μαθητική Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΜΑ.ΚΙ Λάρνακας-Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατείχε οργανική θέση στη Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2003 βρέθηκε ανάμεσα στους επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Νέων υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη. Το 2004 εξελέγη Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και το 2007. Το 2005 εξελέγη  Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, θέση στην οποία επανεκλέγηκε προτεινόμενη και από τη ΝΕΔΗΣΥ το 2007. Από το 2007 υπηρετούσε παράλληλα ως εκλεγμένο μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Τον Νοέμβριο του 2009 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας προτεινόμενη από τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και προέδρευα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δομημένο Διάλογο με τη Νεολαία που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2014 εκλέγηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ) θέση στην οποία δεν επαναδιεκδίκησε εκλογή.

 

Συμμετείχε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011 στη Λευκωσία με το ΔΗΣΥ αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.  Ακολούθως, συμμετείχε στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 πάλιν στη Λευκωσία με το ΔΗΣΥ αλλά και πάλιν δεν εξελέγη. Λόγω παραίτησης του βουλευτή του ΔΗΣΥ στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας,  Σόλωνα Κασίνη, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 6 Δεκεμβρίου 2019 η Ξένια Κωνσταντίνου ως η επόμενη επιλαχούσα, για την ΙΑ  Κοινοβουλευτική Περίοδο. 
Υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

 

» Βλέπε συνέντευξη της στην Εφημερίδα Πολίτης 

 

» Βλέπε Βίντεο Δηλώσεις Ξένια Κωνσταντίνου

 

Στις Βουλευτικές εκλογές του Μαίου 2021 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Διορίστηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως Επίτροπος Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΗΣΥ.

 

Ιδεολογία
Η Ξένια Κωνσταντίνου ορίζει ως ιδεολογικά της πιστεύω τη Φιλελεύθερη ιδεολογία και τις αξίες της σύγχρονης κεντροδεξιάς. Υπηρετεί με συνέπεια την ελευθερία της αγοράς, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, το κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των λιγότερο προνομιούχων. Πιστεύει στην ελευθερία, την ισότητα των φύλων και στη δικαιοσύνη για όλους.

Φώτο Γκάλερι

Image