Λεπτός Μιχάλης

Image

Επιχειρηματίας. Ιδρυτής του “Ομίλου Λεπτός”. Γεννήθηκε το 1938 στην Κερύνεια και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και  Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Στην γενέτειρα του Κερύνεια ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τομέα ανάπτυξης γης με πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη έργα.

 

Ήταν  νυμφευμένος με την Κική, το γένος Διγενή από την Ελλάδα  και έχουν δύο γιούς τον Γιώργο και τον Παντελή, Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη του Ομίλου.

 

Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 2021.

 

Κερύνεια -Πάφος 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 άφησε στις κατεχόμενες περιοχές μεγάλες αναπτύξεις και δραστηριοποιήθηκε στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, με έργα όπως το Saudia City, μια σύγχρονη κοσμόπολη με 4000 κατοικίες, παλάτια και άλλα.

 

Από το 1978 επέλεξε την Πάφο,  που  όπως ο ίδιος  έλεγε του θύμιζε την πολυαγαπημένη του Κερύνεια, ως νέο κέντρο της δραστηριότητας του και η συμβολή του στην τουριστική και οικοδομική βιομηχανία υπήρξε μεγάλη. 

Έργα  του που ξεχωρίζουν είναι το Leptos Kamares Village, το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κύπρο Coral Beach Hotel and Resort και τα Limassol Del Mar και Limassol Blu Marine. 

 

» Βίντεο Αφιέρωμα Μιχαλάκης Λεπτός

 

Μεγάλο του όνειρο ήταν η δημιουργία της σύγχρονης πολιτείας Neapolis Smart Eco City στην Πάφο και του θερέτρου Costa Nopia στα Χανιά της Κρήτης. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις το οποίο λειτούργησε το 2010, με έμφαση στην παροχή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην δημιουργία νέας εφαρμοσμένης επιστημονικής γνώσης, στοχεύοντας στην παροχή των βέλτιστων ακαδημαϊκών υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή του κοινότητα και την κοινωνία σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

 

» Βλέπε Βίντεο Μιχάλης Λεπτός

 

Ο Μιχαλάκης Λεπτός  διετέλεσε  Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο και έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ανεξαρτησίας του Βασιλείου της Ιορδανίας.

 

 Επίσης έχει τιμηθεί με το Αριστείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI), από το ΚΕΒΕ με το βραβείο Ηγέτη Επιχειρήσεων, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, το ΕΒΕ Πάφου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων, την  OEB, τον Ροταριανό Όμιλο Κύπρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κύπρου, τη Γερουσία της Ιορδανίας, τον Δήμο Αμμάν Ιορδανίας και τον Δήμο Κερύνειας.

 

Οικονομική κρίση

Η εταιρία Λεπτός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των κουρεμάτων που έπληξαν την Κύπρο το 2013 ήταν ανάμεσα στους 30 μεγαλύτερους δανειολήπτες των Τραπεζών με μη εξυπηρετούμενα χρέη ύψους 6 δις ευρώ.  Οι τρεις μεγαλύτεροι από αυτούς, σύμφωνα με τη λίστα της τράπεζας ήταν  η Leptos, με άνοιγμα της τάξης των 457 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2013, η Aristo με 338 εκατ., και ο όμιλος Shacola με 335 εκατ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη την περίοδο αυτή δέκτηκε τεράστια κριτική για ευνοϊκή μεταχείριση των Κυπρίων Επιχειρηματιών, οι οποίοι διασώθηκαν στην πορεία μέσω του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image