Δημητρίου Ντίμης

Image

Επιχειρηματίας από τη Λάρνακα. Μέλος της γνωστής οικογένειας Δημητρίου. Γεννήθηκε στη Λάρνακα τη  δεκαετία του 1920. Υπήρξε γιος του εμποροτραπεζίτη Γιώργου Δημητρίου, ο οποίος παντρεύτηκε την Αγγελική, κόρη του αιδ. Παναγιώτη Πυλιαρού από τη Χίο. Ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις της οικογένειας.  Σπούδασε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ.  Ο Δημητρός Δημητρίου, δήμαρχος Λάρνακας ήταν παπούς του.

 

Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης του Νίκου Σαμψων. Διορίστηκε στις 16 Ιουλίου 1974 και παρέμεινε στο πόστο αυτό για τις επόμενες οκτώ μέρες. Είναι αδελφός του πρώην υπουργού Εμπορίου Νίκου Δημητρίου και εξάδελφος του Παντελή Δημητρίου ο οποίος επίσης ανέλαβε Υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Σαμψών.

 

» Βλέπε δηλώσεις Ντίμη Δημητρίου 

 

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Νίκος Σαμψών ήταν: Ντίμης Δημητρίου, Υπουργός Εξωτερικών, Παντελής Δημητρίου, Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης, Κώστας Αδαμίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Δημητρίου, Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Σαβεριάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Οδυσσέας Ιωαννίδης, Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Νεοκλέους, Υπουργός Γεωργίας, Γιαννάκης Δρουσιώτης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άρης Χατζηγεωργίου, Υπουργός Εμπορίου, Ανδρέας Παρισινός Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Σπύρος Παπαγεωργίου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (ως διευθυντής Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών).

 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του επιχείρησε να πείσει όλες τις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό να στηρίξουν την κυβέρνηση Νίκου Σαμψων. Ο αδελφός του τότε Νίκος Δημητρίου που υπηρετούσε πρέσβης στην Ουάσιγκτον υποστήριξε αποφασιστικά τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Μακαρίου.

 

Συνάντηση με Ντέιβις

Όπως προκύπτει μέσα από το αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ ο Ντίμης Δημητρίου είχε συνάντηση με τον τότε Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Ρότζερ Ντέιβις για να του εξηγήσει γιατί αποδέκτηκε το διορισμό στην κυβέρνηση Σαμψών. Ο Ντέιβις γνώριζε από παλιά τον Δημητρίου όπως και τον  αδελφό του Νίκο και τον εξάδελφο του Παντελή. Ο Ντίμης Δημητρίου φέρεται  να είπε στον Ρότζερ Ντέιβις, όπως καταγράφεται σε σχετικό σημείωμα του πρέσβη στις 17 Ιουλίου 1974:  Με κάλεσαν το πρωί από τη Λάρνακα και με οδήγησαν να δω το νέο Πρόεδρο  ο οποίος συνοδευόταν από κάποιο συνταγματάρχη ονομαζόμενο Σκιαθή. Ο οποίος εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος του στρατηγού Δημήτριου Ιωαννίδη από την Αθήνα».

 

Ο Δημητρίου με βάση πάντα το σημείωμα του Ρότζερ Ντέιβις φέρεται να είχε πει στον Σαμψών και τον Έλληνα απεσταλμένο (του Ιωαννίδη) ότι η αποδοχή μιας τέτοιας θέσης  θα είχε  καταστροφική επίδραση στα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως επίσης και στις σχέσεις του με τον αδερφό του Νίκο, που ήταν σταθερός θαυμαστής και υποστηρικτής του μακάριου. Ο Σαμψών και ο συνταγματάρχης Σκιαθής είπαν ότι μπροστά στο συμφέρον του έθνους οι προσωπικοί του υπολογισμοί πρέπει να “παραμερι­στούν”. Ο Δημητρίου απάντησε ότι είναι βαθιά φιλοαμερικανός, όπως και αντικομουνιστής, και θα μπορούσε να υπηρετήσει μό­νο εάν αναγνωρίζονται οι δεσμοί του με τις ΗΠΑ και  η απάντηση ήταν ότι αυτός είναι ανάμεσα στους λόγους που το νέο καθεστώς επιθυμούσε να υπηρετήσει αυτός ως υπουργός εξωτερικών.  Στη συνέχεια ο Δημητρίου παρουσίασε και λίστα με προτεινόμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στη λίστα ήταν και ο  εξάδελφός του Παντελής Δημητρίου για να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας και Εσωτερικών. Όπως είπε ο Παντελής ήταν στενός φίλος του Δημήτριου Ιωαννίδη και ότι είχε δεχτεί να υπηρετήσει παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος. Ντίμης και Παντελής πίστευαν ότι είχε τεράστια σημασία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ότι αυτοί θα αναλάμβαναν τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και ότι δε θα τις καταλάμβαναν εξτρεμιστές. Είπε ότι, εάν η νέα κυβέρνηση απέκλινε καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την από­λυτα φιλοδυτική-φιλοαμερικανική στάση, αυτός θα αποχωρούσε. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα ακολουθούσε την παλιά πολιτική και θα συνέχιζε να έχει μια ανεξάρτητη κυβέρνηση και ότι  θα συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες.

 

Μια δήλωση

Αίσθηση προκάλεσε μια δήλωση του στις 19 Ιουλίου 1974 στην εφημερίδα "Ελευθερία» διά της οποίας προσπαθούσε να καθησυχάσει τους Κυπρίους, μετά το πραξικόπημα, σε σχέση με την πιθανή επέμβαση της τουρκικής κυβέρνηση στο νησί. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντίμης Δημητρίου, δήλωνε πως όλα όσα ακούγονται περί διχοτόμησης είναι ανοησίες και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο.

 

Η αγρέπαυλη

Οι Ντίμης και Νίκος Δημητρίου κληρονόμησαν μια μεγάλη αγρέπαυλη στην Ποταμιά. Στις  αρχές της δεκαετίας του ’30 μέρος της ιδιοκτησίας πέρασε με τιμή των 7.000 λιρών στους Δημητρό και Γιώργο Δημητρίου, που κληρονόμοι τους ήσαν οι Νίκος και Ντίμης Δημητρίου. Τελικά, η οικογένεια Δημητρίου έκανε δωρεά το τσιφλίκι στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.