Ιωαννίδης Νεοκλής

Image

Βιομήχανος και τραπεζίτης της Λεμεσού. Γεννήθηκε γύρω στα 1870 στη Λεμεσό. Από μικρός ταξίδεψε στην Αίγυπτο, μαθητεύοντας κοντά στο θείο του, ο οποίος ήταν κρασέμπορος. Με τις γνώσεις του αυτές, επιστρέφοντας στην Κύπρο, δημιούργησε το δικό του οινοποιείο. Παντρεύτηκε στη Λεμεσό την Ελένη του γένους Σκυριανίδη, ιδιοκτητών του Ξενοδοχείου Forest Park στο θέρετρο των Πλατρών.


Στην αρχή της πρώτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, ο Νεοκλής Ιωαννίδης ανέπτυξε αξιόλογη εμπορική και επιχειρηματική δράση. Τα κρασιά και κυρίως το κονιάκ που παρασκεύαζε το Οινοποιείο του ήταν πολύ γνωστά και μάλιστα μερικά από αυτά βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

 

Το 1901, μαζί με τρεις άλλους διακεκριμένους συμπολίτες του, τους Αγαθοκλή ΦραγκούδηΙωάννη Κυριακίδη και Χριστόδουλο Σώζο, ίδρυσαν το Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ, που εξελίχθηκε σε αυτό που ονομάστηκε αργότερα συγκρότημα Λαϊκής και στη συνέχεια όμιλος Μαρφίν-Λαϊκής Τράπεζας. Πρώτος Πρόεδρος του τότε Λαϊκού Ταμιευτηρίου διορίστηκε ο εκ των ιδρυτών του Αγαθοκλής Φραγκούδης, και πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος ο Νεοκλής Ιωαννίδης. Γιος του είναι ο γνωστός ζωγράφος Βίκτωρ Ιωαννίδης.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image