Μηνάς Άγιος

Image

Ο Άγιος Μηνάς είναι άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία τιμά τη μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου. Έζησε και μαρτύρησε στην Αίγυπτο. Στην Κύπρο θεωρείτο παλαιότερα ως ο άγιος που θεράπευε τους ελώδεις πυρετούς οι οποίοι μάστιζαν  το νησί. Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις σημαντικές εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο με σημαντικότερη στο χωριό Βάβλα όπου υπάρχει και μοναστήρι.

 

Βλέπε λήμμα Μηνάς άγιος, Βάβλα

 

Γεννήθηκε στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες, στην Αίγυπτο. Όταν ήταν έφηβος ακόμη, έγινε χριστιανός.

Μεγαλώνοντας, έγινε στρατιωτικός στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου.Το ιππικό τάγμα των Ρουταλικών ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Άγιος Μηνάς διακρίθηκε.

Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό, ο οποίος κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ. Ο Μηνάς τότε πέταξε τη στρατιωτική στολή και έγινε ασκητής.

 

Σε ηλικία 50 περίπου ετών, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και ομολόγησε την Χριστιανική του πίστη. Συνελήφθη και σύρθηκε καθώς τον κτυπούσαν μπροστά στον Πύρρο, τον διοικητή της πόλης. Οδηγήθηκε στη φυλακή και το πρωί της επομένης ημέρας, κατηγορήθηκε ότι εξύβρισε τους θεούς και ότι λιποτάκτησε από τον στρατό. Ο Άγιος Μηνάς αποδέχθηκε τις κατηγορίες χωρίς δισταγμό.

Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν τόσο πολύ ώστε άλλαξαν δύο και τρεις φορές οι μαστιγωτές του. Τον κρέμασαν και τον έγδερναν μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα εσωτερικά όργανά του.

Τότε, απελπισμένος ο τύραννος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Βαδίζοντας προς τον τόπο της εκτέλεσής του ο Άγιος Μηνάς πρόλαβε να ζητήσει από κάποιους κρυπτοχριστιανούς να μεταφέρουν το λείψανό του στην γεννέτειρά του, την Αίγυπτο.

 

Βλέπε λήμμα Μηνάς Άγιος, Νέο Χωριό

 

Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Μηνά έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. πιθανολογείτο το 304 μ.Χ. Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.

Ότι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο και το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό – λατρευτικό κέντρο.

 

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στον τάφο του Αγίου Μηνά.

 

Στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχει εκκλησία του Αγίου Μηνά στην Λάπηθο.

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image