Νέα Εποχή

Το μακροβιότερο περιοδικό της Κύπρου

Image

Το περιοδικό Νέα Εποχή κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1959 στη Λευκωσία, ως μηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης. Είναι το μακροβιότερο περιοδικό λογοτεχνίας της Κύπρου, αφού εκδίδεται ανελλιπώς από το 1959 μέχρι σήμερα. Εκδότης και ιδιοκτήτης ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρο Αγγελίδη. Αρχισυντάκτης του περιοδικού ήταν ο Πανίκος Παιονίδης που τον διαδέχθηκε ο Μίνως Περδίος.

Από τον Οκτώβριο του 1960 τη διεύθυνση του περιοδικού ανέλαβε ο λογοτέχνης Αχιλλέας Πυλιώτης. Από το 1971 το περιοδικό από μηνιαίο ποικίλης ύλης έγινε διμηνιαίο καθαρά λογοτεχνικό περιοδικό και συνεχίζει την έκδοσή του μέχρι σήμερα (ως τριμηνιαίο). Η ποιότητα των περιεχομένων του το έχουν καθιερώσει σαν ένα από τα καλύτερα του είδους του σ' ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.

Η τοποθέτηση του περιοδικού ήταν και είναι σαφώς προοδευτική, με ευρύτερους κοινωνικούς και ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

 

Ιστορία

Κατά καιρούς το περιοδικό άλλαζε σχήμα ανάλογα με τις ανάγκες που ήθελε να υπηρετήσει, χωρίς να ξεφεύγει από την ιδεολογική και κοινωνιολογική του ταυτότητα (την αριστερή του δηλαδή απόχρωση). Η περίοδος κυκλοφορίας του διαφοροποιήθηκε κατά διαστήματα μέχρι να σταθεροποιηθεί στη σημερινή μορφή του. Κατά την πρώτη περίοδο της κυκλοφορίας του ήταν μηνιαίο. Ως καθαρά λογοτεχνικό περιοδικό κυκλοφορούσε κάθε δύο μήνες και ακολούθως κάθε τρεις. Διευθυντές του υπήρξαν αλληλοδιαδόχως οι Πανίκος Παιονίδης, Μίνως Περδίος, Αχιλλέας Πηλιώτης και Θωμάς Συμεού. Σήμερα διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Συνεργάστηκε με πολλούς λογοτέχνες, δημοσίευσε ποικίλα άρθρα για τη λογοτεχνία, κριτικές, συνεντεύξεις, σχόλια, ποίηση, δοκίμια, διηγήματα και εξέδωσε ειδικά αφιερώματα για πρόσωπα και επετείους. Ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στους Θοδόση Πιερίδη, Τεύκρο Ανθία, Κώστα Βάρναλη, Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη, Νίκο Νικολαΐδη, Νικηφόρο Βρεττάκο και Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, ενδιαφέρουν τα αφιερώματα για τις εθνικές επετείους. Ξεχωριστές σελίδες αφιερώνονται σε καλλιτέχνες που τα έργα τους κοσμούν τα εξώφυλλα του περιοδικού. Από το 1989 ώς το 2013 ο Ανδρέας Χατζηθωμάς κάλυπτε τα αφιερώματα αυτά με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις της δουλειάς των τιμώμενων προσώπων και βιογραφικά σημειώματα. Η Νέα Εποχή διατηρεί συνεργασίες με Ελλαδίτες λογοτέχνες και κατά καιρούς προβάλλει έργα Τουρκοκυπρίων δημιουργών.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Τα κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά (2000-2020), ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Φώτο Γκάλερι

Image