Λιβαδοκελάδα

Image

Η Λιβαδοκελάδα είναι από τα πιο κοινά πουλιά το χειμώνα στα χωράφια και τις ανοιχτές εκτάσεις. Έχει μήκος μόλις 15 εκατοστά, είναι μικρό χερσόβιο πουλί που επισκέπτεται την Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ράχη της είναι λαδί-καστανή, έχει ανοιχτόχρωμο στήθος με πολλές λεπτές ραβδώσεις και πόδια καστανωπά με ένα μακρύ νύχι στο πίσω δάκτυλο και το ράμφος είναι λεπτό και μυτερό. Τα εξωτερικά φτερά της ουράς είναι λευκά. Το κελάηδημά της είναι ένα λεπτό σφύριγμα («τσιπ») με ρυθμό που σταδιακά επιτυγχάνεται, καταλήγοντας σε μελωδική τρίλια.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τρέφεται κυρίως με έντομα και αρθρόποδα όλων των ειδών, κατά τους χειμερινούς μήνες, επιπλέον των αρθρόποδων και με διάφορους σπόρους χαμηλής βλάστησης όπως χλόη, σπαθόχορτο και αγρωστώδη.

Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος από ξερά χόρτα και βρύα και εσωτερικά είναι επενδεδυμένη με πούπουλα. Γεννάει συνήθως 4 έως 6 αυγά ανοικτό γκρι χρώματος. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για 13 ημέρες. Στη διατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς για 12 έως 14 ημέρες. Ο κατ'εκτίμηση συνολικός πληθυσμός είναι 12 εκατομμύρια ζευγάρια.

Συχνά στη φωλιά της Λιβαδοκελάδας προτιμά να εναποθέτει το αυγό του ο Kούκος (Cuculus canorus).

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image