Καϊάφας Σωτήρης

Ο μεγάλος γκολτζής της Κύπρου

Image

Ποδοσφαιριστής με διεθνή αναγνώριση, ένας από τους καλύτερους στην Κύπρο. Ανήκε στο δυναμικό της ποδοσφαιρικής ομάδας του σωματείου «Ομόνοια» Λευκωσίας, προς το οποίο πρόσφερε πολλές υπηρεσίες, όπως και στην Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου. Τερμάτισε θριαμβευτικά την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1984. Τώρα ασχολείται με το εμπόριο ειδών οικοδομής στη Λευκωσία.

 

Ο Σωτήρης Καϊάφας γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1949 στο χωριό Μια Μηλιά και τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην ομάδα του χωριού του την Πρόοδο. Στην «Ομόνοια» εντάχθηκε το 1967. Αρχικά αγωνιζόταν ως αμυντικός παίκτης, για να εξελιχθεί όμως στη συνέχεια σε ένα από τους καλύτερους επιθετικούς.

 Για τέσσερα παιχνίδια και με προπονητή τον Βάργκα, ο Σωτήρης Καϊάφας έπαιζε στη θέση του σέντερ μπακ. Μέσα σε 4 παιχνίδια σκόραρε 13 φορές. Για έναν χρόνο βρισκόταν στη θέση του σέντερ μπακ και ήταν τότε που τον κάλεσαν να παίξει και ως αμυντικός στην Εθνική Κύπρου. Ωστόσο, ο Πατσάτσιεφ επέστρεψε και η θέση του Καϊάφα άλλαξε. Από σέντερ μπακ έγινε ξανά σέντερ φορ. Ο ίδιος διαφωνούσε. Τελικά πήρε  τη φανέλα με το νούμερο 9, προχώρησε στη θέση του σέντερ φορ και από τότε χάρισε στην Ομόνοια τίτλους και δόξα...

Σωτήρης Καϊάφας -Ρετρό 

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ 

 

Μετείχε, σαν βασικός παίκτης της «Ομόνοιας» σε πάρα πολλές τοπικές όσο και σε διεθνείς ποδοσφαιρικές συναντήσεις της ομάδας του. Με την Εθνική Κύπρου αγωνίστηκε 23 φορές. Το 1976 κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση όταν ανακηρύχθηκε ως ο σκόρερ της Ευρώπης, με 39 τέρματα, και τιμήθηκε με το χρυσό παπούτσι. Στην Κύπρο αναδείχθηκε ως σκόρερ της χρονιάς 8 συνολικά φορές.

Την ποδοσφαιρική χρονιά 1975-76 αναδείκτηκε πρώτος σκόρερ στην  Ευρώπη και πήρε το χρυσό παπούτσι. 

 

Βλέπε συνέντευξη του 

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

Κατέχει επίσης το αντίστοιχο παγκύπριο ρεκόρ, με 44 τέρματα σε μια αγωνιστική περίοδο (1977). Πέτυχε τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Oμόνοιας και του Kυπριακού ποδοσφαίρου (σε 489 με Oμόνοια και Eθνική πέτυχε 324 γκολ), αναδείχθηκε δυο χρονιές το 1976 και το 1978 «Aθλητής της Xρονιάς» από την EAK και περισσότερες ως «ποδοσφαιριστής της χρονιάς».

 

Σαν επιστέγασμα και επιβράβευση της ποδοσφαιρικής αξίας του Καϊάφα είναι ότι έχει επιλεγεί απο την Κ.Ο.Π. σαν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα στην Κύπρο.

Το 2003  επελέγη από την Ομοσπονδία της Κύπρου ως ο "χρυσός παίκτης" της χώρας για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image