Κιούνσλερ Τζόζεφ

Image

Ουγγροεβραίος αθλητικός παράγων, που έζησε κι εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κύπρο την οποία αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του και που θεωρείται από πολλούς ως «πατέρας του κυπριακού ποδοσφαίρου». Γεννήθηκε στην Ουγγαρία περί το 1897 και πέθανε στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 1977.

 

Γιος φτωχής οικογένειας, σπούδασε μηχανολογία αλλά από μικρός είχε διακριθεί ως ποδοσφαιριστής και νεαρός ήδη, εθεωρείτο ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ουγγαρίας.

 

Όταν τερμάτισε τη σταδιοδρομία του ως ποδοσφαιριστής, ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Για 6 χρόνια, από το 1928 μέχρι το 1934, εργάστηκε στην Αθήνα, ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Από το 1934 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου κι εκλήθη για ν' αναλάβει ως προπονητής της ομάδας του ΑΠΟΕΛ. Ο μισθός του τότε ήταν 20 λίρες τον μήνα, ποσό τεράστιο για την εποχή. Εκτός από μια διακοπή 2 χρόνων (1936 και 1937) που εργάστηκε ξανά στον Παναθηναϊκό, ο Κιούνσλερ (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ)  παρέμεινε από τότε στην Κύπρο, υπηρετώντας το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Την καριέρα του ως προπονητή τερμάτισε το 1950, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια προπόνησης της ομάδας του ΑΠΟΕΛ. Τότε άνοιξε κατάστημα αθλητικών ειδών, που το διηύθυνε για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

 

Η συμβολή του στην ποιοτική άνοδο της ομάδας του ΑΠΟΕΛ είναι ισάξια με τη συμβολή του στη γενικότερη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Ο Κιούνσλερ ήταν άριστος γνώστης της τεχνικής του αθλήματος αυτού, αλλά και ιδιαίτερα σκληρός στη δουλειά του ως προπονητή. Ήλθε στην Κύπρο όταν το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο ερασιτεχνικό σπορ και συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωσή του.