ΕΟΚΑ: 'Ιδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα

Image

To Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 συνεστήθη ως φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το 1997 από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, ώστε να συνεισφέρει στην ιστορική μελέτη του Αγώνα.  Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι:

 

  • Η διαφώτιση, η διάδοση, η συντήρηση και η διατήρηση της μνήμης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και
  • Η εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού με τη συντήρηση και καλλιέργεια των Ελληνορθόδοξων αξιών και παραδόσεων.

 

Ιδιαίτερη όμως έμφαση δίνεται στον ερευνητικό τομέα και στην επιστημονική τεκμηρίωση του Αγώνα σε συνεργασία με πνευματικούς φορείς όπως  το Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.λπ. στη συλλογή, αρχειοθέτηση και συντήρηση παντός είδους αρχειακού υλικού για τον Αγώνα, στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας πληροφοριών για τον Αγώνα, στην οργάνωση διαλέξεων και συνεδρίων και στην αξιοποίηση των πορισμάτων τους. Η σύσταση από το Ίδρυμα του Κέντρου  Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (ΚΕΤΑΕ) καθώς και της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών καταδεικνύει  ακριβώς την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει το Ίδρυμα σε θέματα έρευνας και ιστορικής τεκμηρίωσης.

 

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 -1959 σύμφωνα με τους σκοπούς του Ιδρύματος, υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού και θα πρέπει να τύχει ανάλογης  επιστημονικής τεκμηρίωσης και αξιολόγησης. Αναμφίβολα υπάρχουν πτυχές που δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς όπως επίσης και αρνητική κριτική από κύκλους που αμφισβητούν τον Αγώνα και τη συνεισφορά του στην ελευθερία της Κύπρου, στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη δική τους αρνητική στάση, απουσία και ολιγωρία. Με τις δραστηριότητες του το Ίδρυμα επιδιώκει ακριβώς να διαφωτίσει και να ενημερώσει για τον Απελευθερωτικό Αγώνα με επιστημονική τεκμηρίωση.

 

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η δημιουργία της ιστοσελίδας μέσα από τις ενότητες της  οποίας προβάλλεται το ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του Ιδρύματος και το έργο του. Αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές που προσέφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Κύπρου και το δικαίωμα των Κυπρίων για Αυτοδιάθεση και Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα με την προσδοκία  οι νέες γενιές να συνεχίσουν να αντλούν διδάγματα που θα τους επιτρέψουν να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image