Ζαμπαρλούκος Χάρης

Ο Κύπριος διεθνής κινηματογραφιστής

Image

Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1970 στη Λευκωσία.  Την περίοδο της εισβολής η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι, όπου ο πατέρας του (πολιτικός μηχανικός) βρήκε εργασία. Ο Χάρης

πήγε στο Λονδίνο για σπουδές παίρνοντας το πτυχίο του στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins College of Art and Design. Εργάστηκε ως μαθητευόμενος κινηματογραφιστής  υπό τον Conrad Hall στο A Civil Action (1998). Μέχρι να αναλάβει  τη διεύθυνση φωτογραφίας στο σινεμά πέρασε από διάφορες θέσεις - στην αρχή εργάστηκε ως μακενίστας, ηλεκτρολόγος, βοηθός διευθυντή φωτογραφίας.

 

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ως διευθυντής φωτογραφίας ήταν η ταινία του 2000 Camera Obscura. Το 2006 μπήκε στον κατάλογο του διεθνούς Variety ως  ένας από τους «10 κινηματογραφιστές που πρέπει να παρακολουθήσετε». Ο Ζαμπαρλούκος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βρετανικής Εταιρείας Κινηματογραφιστών.

 

Η  συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Roger Michell στην ταινία Enduring Love, του χάρισε το πρώτο του βραβείο στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε επίσης με τη σκηνοθέτρια Phyllida Lloyd, στην κινηματογράφηση της ταινίας Mamma Mia.

 

Συνεργασία με τον Κένεθ Μπράνα

Είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και περιζήτητους διευθυντές φωτογραφίας στον κόσμο και τα τελευταία 15 χρόνια συμπράττει ως επί το πλείστον με τον πολυβραβευμένο Βορειοϊρλανδό σκηνοθέτη και ηθοποιό Κένεθ Μπράνα. Η συνεργασία τους, το «Belfast», διεκδίκησε Όσκαρ σε επτά διαφορετικές κατηγορίες για to 2021 (σ.σ. Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας) κατακτώντας τελικά αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου.

 

«Βelfast», μια ιστορία ξεριζωμού

 Η ταινία ταξιδεύει το κοινό στην ιρλανδική πόλη Μπέλφαστ -γενέτειρα του σκηνοθέτη Kenneth Branagh- στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική ταινία, η οποία αφορμάται και δομείται γύρω από τα προσωπικά βιώματα του ίδιου του Kenneth.

 

To φιλμ πραγματεύεται την παιδική ηλικία του 9χρονου Μπάντι, παιδιού μιας οικογένειας της εργατικής τάξης με τις οικονομικές δυσκολίες που την ταλανίζουν. Ο Μπάντι -η παιδική persona του Branagh- ζει σε μια εποχή που «σπαράσσεται» από τη μισαλλοδοξία και το μίσος ανάμεσα στους εθνικιστές καθολικούς και τους ενωτικούς προτεστάντες.

 

Για τον ίδιο τον Χάρη Ζαμπαρλούκο το «Βelfast» έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όπως εξηγεί: 

«Ο πατέρας μου είναι πολιτικός μηχανικός και δούλευε σε εργοληπτική εταιρεία. Όπως πολλοί Κύπριοι, φύγαμε οικογενειακώς την περίοδο της εισβολής και εγκατασταθήκαμε στο Ντουμπάι. Με τον ίδιο τρόπο που η οικογένεια του Κένεθ Μπράνα έφυγε από το Μπέλφαστ και πήγε στο Ρέντινγκ της Αγγλίας μέσω μιας εργοληπτικής εταιρείας. Όλα αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην ιστορία που θα αφηγηθείς, απέναντι στα συναισθήματα κι απέναντι στην κοσμοθεωρία που βρίσκεται πίσω από αυτή την ταινία…Η οποία είναι  προστασία του παιδιού και της οικογένειας είναι πάνω απ’ όλα, ό,τι και να γίνει, όσες αντιξοότητες κι αν προκύψουν. Νομίζω ότι αυτή είναι η καρδιά του «Belfast» και γι’ αυτό αγαπήθηκε αυτή η ταινία από τόσο πολύ και διαφορετικό κόσμο."

 

Το «Belfast» είναι η 8η ταινία που ο Χάρης Ζαμπαρλούκος συνεργάζεται με τον Kenneth Branagh. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2007, στην ταινία «Sleuth», αφού ο Kenneth είχε δει τη δουλειά του Χάρη σε µια ταινία του Ρότζερ Μίτσελ, το «Enduring love» του 2004. Έκτοτε δούλεψαν μαζί σε πολλές ταινίες: «Τhor» (2011), «Jack Ryan: Shadow One» (2014), «Cinderella» (2015), «Artemis Fowl» (2020). Το 2017, έκαναν μαζί το «Murder in the Orient Express», ταινία για την οποία ο Χάρης Ζαμπαρλούκος απέσπασε από κοινού με τον σκηνοθέτη Kenneth Branagh το πολύ σημαντικό βραβείο «Duo» στο φεστιβάλ Camerimage της Πολωνίας, που αφορά στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας.

 

Η πιο πρόσφατη δουλειά τους είναι η ταινία «Death on the Nile», που αποτελεί ένα follow-up της ταινίας «Murder on the Orient Express».  Μετά το «Murder on the Orient Express» του 2017 ο Kenneth Branagh, ο σεναριογράφος Michael Green και ο διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Ζαρμπαλούκος ανανεώνουν την αγάπη τους για τα έργα της Άγκαθα Κρίστι. 

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image