Καληδονία

Image

Ονομασία περιοχής με καταρράκτη ύψους 12 μέτρων, περί τα 4 χμ. βόρεια του χωριού Πάνω Πλάτρες. Τα νερά του καταρράκτη ανήκουν σε παραπόταμο του Κρυού ποταμού που έχει τις πηγές του στα βουνά του Τροόδους. Ο καταρράκτης Καληδονία, που σχηματίστηκε σε υψόμετρο 1.360 μέτρων, είναι ο πιο μεγάλος και εντυπωσιακός καταρράκτης της Κύπρου. Παρά το σχετικά μικρό του ύψος, έχει όλα τα γνήσια χαρακτηριστικά ενός πραγματικού καταρράκτη. Στη βάση του σχηματίστηκε από την πτώση του νερού μια μικρή λίμνη ενώ οι υδρατμοί που δημιουργούνται καλύπτουν μια απόσταση μερικών μέτρων.

 

Ο καταρράκτης δημιουργήθηκε στο σημείο που τα ορμητικά νερά του Κρυού ποταμού συνάντησαν στην πορεία τους το σκληρό ανθεκτικό πέτρωμα του γάββρου, το οποίο δεν μπόρεσαν να διαβρώσουν. Έτσι το ποτάμι πέφτει κάθετα δημιουργώντας τον θεαματικό καταρράκτη.

 

Ένα μονοπάτι μήκους 2 χμ. ξεκινά από σημείο του Κρυού ποταμού, κοντά στη θερινή προεδρική κατοικία του Τροόδους, και καταλήγει στον καταρράκτη Καληδονία. Το μονοπάτι ακολουθεί την όχθη του ποταμού με αρκετές διασταυρώσεις κατά τόπους, σ' όλη την πορεία του.

 

Η βλάστηση τόσο γύρω από τον καταρράκτη, όσο και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, είναι οργιαστική. Τα πανύψηλα πεύκα, οι σκλήθροι, τα πλατάνια γύρω από τον καταρράκτη, οι λεύκες, οι λατζ΄ιές, οι αντρουκλιές, οι μυρτιές, οι καστανιές, οι κερασιές, ο ασπάλαθος, ο λάδανος, ο αόρατος, η κουμαριά και μια μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

 

Η περιοχή του καταρράκτη Καληδονία προσεγγίζεται και από δεύτερη διάβαση, που ξεκινά από την τοποθεσία «Ψηλόν Δεντρόν» των Πάνω Πλατρών, κι ενώνεται με μια τρίτη διάβαση, που ξεκινά από σημείο στο μέσο περίπου του κύριου δρόμου Πλατρών - Τροόδους.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image