Βουλευτικές εκλογές

Οι Βουλευτικές Εκλογές του 1996

Image

Στις βουλευτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 1996 επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, τις 56 έδρες διεκδίκησαν υποψήφιοι από 8 συνολικά κόμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα κατήλθαν με πλήρεις συνδυασμούς. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα προς το οποίο ένα κόμμα ή ένας ανεξάρτητος προκειμένου να κερδίσει μία έδρα στη Βουλή θα πρέπει να εξασφαλίσει το 1/56ο των εγκύρων ψήφων ή ελάχιστο ποσοστό 1,79%.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), συμπράττοντας με το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα παρά το ότι υπήρξε μείωση των ποσοστών του κατά 1,34%. Όμως μείωση κατά 2,37% είχε και το ΑΚΕΛ και επίσης μείωση κατά 2,76% είχε και η ΕΔΕΚ, επί των παγκύπριων αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα: Ο ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Γιαννάκη Μάτση, πήρε ποσοστό 34,47% και εξέλεξε 20 βουλευτές. Το ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια συγκέντρωσε ποσοστό 33% και κέρδισε 19 έδρες στη Βουλή. Το ΔΗΚΟ με επικεφαλής τον Σπύρο Κυπριανού, πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 16,43% και 10 έδρες στη Βουλή. Η ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Βάσο Λυσσαρίδη, συγκέντρωσε ποσοστό 8,13% και πήρε 5 έδρες. Το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ) με αρχηγό τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, πήρε 2 έδρες και ποσοστό 3,69%. Τρία μικρότερα κόμματα δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στη Βουλή: Το ΑΔΗΣΟΚ (1,44%), οι Νέοι Ορίζοντες (1,71%) και το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών (1%). Ένα μηδαμινό ποσοστό πήραν ανεξάρτητοι. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού. (Τα ονόματα των εκλεγέντων βουλευτών δες στο λήμμα βουλευτές).

 

Αναλυτικά

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 για ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν με ένα σύστημα που προσομοιάζει στην απλή αναλογική, το οποίο εισήχθη έπειτα από τροποποίηση του εκλογικού νόμου τον Ιούνιο του 1995 [Νόμος αρ. 71(Ι) του 1995]. Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών παρατίθενται βάσει στοιχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών.

 

Οι πενήντα έξι έδρες της ελληνικής κοινότητας κατανέμονται ως ακολούθως:

 

Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας 21
Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού 12
Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου 11
Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας 5
Εκλογική Περιφέρεια Πάφου 4
Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας 3

 

Στις εκλογές κατήλθαν έξι κόμματα (Α.ΔΗ.ΣΟ.Κ., Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ΔΗ.ΚΟ., Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών1, Νέοι Ορίζοντες2, Σ.Κ. ΕΔΕΚ3) και ένας συνασπισμός κομμάτων (Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων) με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Επίσης με αριθμό υποψηφίων μικρότερο από τον αριθμό των εδρών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες κατήλθε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών4. Στις εκλογές κατήλθαν και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι στη Λευκωσία, ένας στην Αμμόχωστο και ένας στην Πάφο.

Οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δεκαεννέα έδρες, ΔΗ.ΚΟ. δέκα έδρες, Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών δύο έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ πέντε έδρες, Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ. - Κόμμα Φιλελευθέρων είκοσι έδρες.

 

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
409 996
 
Ψήφισαν
381 051
92,94%
Έγκυρα ψηφοδέλτια
369 521
96,97%
Άκυρα ψηφοδέλτια
5 648
1,48%
Λευκά
5 882
1,54%
Αποχή
28 945
7,06%
Έλαβαν  
Α.ΔΗ.ΣΟ.Κ.
5 311
1,44%
Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
121 958
33,00%
ΔΗ.ΚΟ.
60 726
16,43%
Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών
13 623
3,69%
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
3 710
1,00%
Νέοι Ορίζοντες
6 317
1,71%
Σ.Κ. ΕΔΕΚ
30 033
8,13%
Συν. ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων
127 380
34,47%
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ
463
0,12%
Ανδρέας Ευστρατίου
232
0,06%
Άγγελος Κοτσώνης
99
0,03%
Γεώργιος Μαυρογένης
83
0,02%
Χαράλαμπος Παύλου
49
0,01%

 

 

Βουλευτές της ελληνικής κοινότητας κατά κόμμα και εκλογική περιφέρεια

 

Λευκωσία

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Νίκος Κατσουρίδης

Τάκης Χατζηγεωργίου

Αβραάμ Αντωνίου

Αριστοφάνης Γεωργίου

Ανδρέας Φιλίππου6

Γιώργος Λιλλήκας

Κυριάκος Τυρίμος

ΔΗ.ΚΟ. 

Τάσσος Παπαδόπουλος

Μάρκος Κυπριανού

Νίκος Μουσιούττας

Στάθης Κιττής

Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών 

Ανδρούλα Βασιλείου

Σ.Κ. ΕΔΕΚ 

Βάσος Λυσσαρίδης 

Τάκης Χατζηδημητρίου

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων

Ιωάννης Μάτσης 

Καίτη Κληρίδη 

Δημήτρης Συλλούρης 

Πρόδρομος Προδρόμου 

Ανδρέας Παρισινός 

Παναγιώτης Δημητρίου 

Ουράνιος Ιωαννίδης(Χρίστος Ρότσας)7

Λεμεσός

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Ανδρέας Χρίστου

Γιαννάκης Αγαπίου

Δημήτρης Κοντίδης (Χριστόδουλος Βενιαμίν)8

Γιαννάκης Θωμά

ΔΗ.ΚΟ.

Σπύρος Κυπριανού

Μάριος Ματσάκης

Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών 

Γιώργος Βασιλείου(Γιώργος Χριστοφίδης)10 

Σ.Κ. ΕΔΕΚ 

Δώρος Θεοδώρου

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 

Νίκος Αναστασιάδης

Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Χρήστος Πουργουρίδης

Στέλιος Στυλιανού

Αμμόχωστος

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Κίκης Καζαμίας

Κίκης Γιάγκου

Χρίστος Μαυροκορδάτος

Κώστας Παπακώστας

ΔΗ.ΚΟ. 

Αλέξης Γαλανός (Ζαχαρίας Κουλίας)11 

Σ.Κ. ΕΔΕΚ 

Δημήτρης Ηλιάδης

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 

Λευτέρης Χριστοφόρου

Σοφοκλής Χατζηγιάννης

Αντώνης Καράς

Ισίδωρος Μακρίδης

Ευάγγελος Σαμμούτας

Λάρνακα

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Θάσος Μιχαηλίδης

Δώρος Χριστοδουλίδης

ΔΗ.ΚΟ. 

Νίκος Κλεάνθους

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 

Ανδρέας Μούσκος

Στέλιος Γερασίμου

Πάφος

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Γιώργος Χατζηγεωργίου

ΔΗ.ΚΟ. 

Νίκος Πιττοκοπίτης

Σ.Κ. ΕΔΕΚ 

Γιαννάκης Ομήρου (Ηλίας Μυριάνθους)12 

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 

Αβέρωφ Νεοφύτου (Κώστας Κωνσταντίνου)13 

Κερύνεια

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 

Δημήτρης Χριστόφιας

ΔΗ.ΚΟ. 

Κατερίνα Παντελίδου14

Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 

Σωκράτης Χάσικος (Λία Γεωργιάδη)15 

 

Βουλευτές της τουρκικής κοινότητας κατά κόμμα και εκλογική περιφέρεια5

 

Αντιπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων

Μαρωνιτών 

Αντώνης Χατζηρούσος

Αρμενίων 

Πετρός Καλαϊτζιάν

Λατίνων 

Μπενίτο Μαντοβάνη

 

 

 1. Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών (Κ.Ε.Δ.)
  Κίνημα με αρχηγό τον Γιώργο Βασιλείου, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 4 Δεκεμβρίου 1996, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε ότι το κίνημα, με απόφαση του έκτακτου καταστατικού συνεδρίου του, που έλαβε χώρα στις 16 Νοεμβρίου 1996, μετονομάστηκε σε «Ενωμένοι Δημοκράτες».
 2. Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.)Κίνημα, με αρχηγό τον Νίκο Κουτσού, που ιδρύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1996. Αργότερα προσχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα.
 3. Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ (Σ.Κ. ΕΔΕΚ)Στις 2 Μαρτίου 2000 ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε ότι συστάθηκε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙ.ΣΟΣ.) και πως οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ εκπροσωπούν εφεξής στη Βουλή το κίνημα.
 4. Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
  Κίνημα που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1996.
 5. Δε διεξήχθησαν εκλογές για πλήρωση των είκοσι τεσσάρων εδρών της τουρκικής κοινότητας, οι οποίες παρέμειναν κενές.
 6. Στις 27 Απριλίου 2000 ο Ανδρέας Φιλίππου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως ανεξάρτητος βουλευτής. Στις 8 Ιουνίου 2000, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.
 7. Μετά το διορισμό του Ουράνιου Ιωαννίδη ως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Χρίστος Ρότσας στις 14 Ιανουαρίου 1999, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.
 8. Μετά την ανάδειξη του Δημήτρη Κοντίδη στο αξίωμα του δημάρχου Λεμεσού και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Χριστόδουλος Βενιαμίν από τις 9 Ιανουαρίου 1997, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.
 9. Στις 14 Μαρτίου 1997 ο Μάριος Ματσάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος και την επιθυμία του να θεωρείται πλέον ανεξάρτητος βουλευτής. Στις 7 Ιανουαρίου 1998, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΚΟ., η οποία έγινε αποδεκτή.
 10. Μετά το διορισμό του Γιώργου Βασιλείου ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Γιώργος Χριστοφίδης από την 1η Ιουλίου 1999, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.
 11. Στις 10 Μαρτίου 1998 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ. σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Γαλανός «έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Ο Αλέξης Γαλανός ίδρυσε αργότερα την Κίνηση Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, μετέπειτα Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (Κ.Ε.Α). Στις 25 Αυγούστου 1999, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή. Στις 7 Οκτωβρίου 1999 καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Ζαχαρίας Κουλίας, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.
 12. Μετά το διορισμό του Γιαννάκη Ομήρου ως Υπουργού Άμυνας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Ηλίας Μυριάνθους από τις 5 Μαρτίου 1998, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Πάφου.
 13. Μετά το διορισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου ως Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε ο Κώστας Κωνσταντίνου από τις 7 Οκτωβρίου 1999, ως πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Πάφου.
 14. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή της Βουλής, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 1998, ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ. σύμφωνα με την οποία η Κατερίνα Παντελίδου «διαγράφηκε από τους κόλπους του κόμματος». Η Κατερίνα Παντελίδου στις 12 Δεκεμβρίου 1998 προσχώρησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 15. Μετά το διορισμό του Σωκράτη Χάσικου ως Υπουργού Άμυνας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε η Λία Γεωργιάδη από τις 7 Οκτωβρίου 1999, ως πρώτη επιλαχούσα στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας.