Λέιντις Μάιλ

Απλώστρα. Η μεγάλη παραλία της Λεμεσού

Image

Λέιντις Μάιλ- Απλώστρα. Η μεγάλη παραλία της Λεμεσού. Πρόκειται για παραλία 5 χλμ. που ξεκινά από το Ακρωτήρι Γάτα και φθάνει μέχρι το νέο λιμάνι της Πόλης. Λίγο πίσω από την Παραλία αυτή βρίσκεται το γνωστό Μοναστήρι των Γάτων.

 

Η παραλία φημίζεται για τη σκούρα γκρι άμμο και τα πεντακάθαρα και ήρεμα νερά της. Τα νερά είναι ρηχά με αποτέλεσμα από πολύ παλιά να προτιμάται από τους Λεμεσιανούς κυρίως για να παίρνουν για κολύμπι με ασφάλεια τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή ήταν η μόνη αμμώδης παραλία σε σχέση με τις υπόλοιπες πριν η Πόλη πάρει την τεράστια τουριστική ανάπτυξη που έχει σήμερα. 

 

Στις δεκαετίες 1960 έως και 1980 στην παραλία αυτή υπήρχε ένα μόνο αναψυκτήριο, το λεγόμενο "Κέντρο της Μητρόπολης", το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Κιτίου (σήμερα Λεμεσού). Πίσω ακριβώς από την παραλία βρίσκεται το Αγρόκτημα της Μητρόπολης Λεμεσού που αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις αμπελιών σουλτανίνας και επίσης εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια κάτοικοι του χωριού Ακρωτήρι και Ζακάκι με άδεια των Βρετανικών Βάσεων στις οποίες ανήκει με βάση τις  Συνθήκες Ζυρίχης -Λονδίνου ανήκει η Παραλία, έδωσαν άδεια για κατασκευή και κάποιων άλλων πρόχειρων αναψυκτηρίων για εξυπηρέτηση των χιλιάδων Λεμεσιανών που επισκέπτονταν την περιοχή για κολύμπι. Σταδιακά άρχισαν να κατασκευάζονται μονιμότερες κατασκευές, όπως καφετέριες και ταβέρνες για τους απλούς Λεμεσιανούς.   

 

 

Ονομασία

Υπάρχει μεγάλη ιστορία γύρω από την ακτή αυτή, με αφορμή την ονομασία της. Για την πλειοψηφία του κόσμου η παραλία είναι γνωστή ως Lady’s Mile. Η παράδοση αναφέρει ότι το  όνομα αυτό πήρε από μια όμορφη Βρετανίδα η οποία κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας έκανε εκεί τους περιπάτους της. Η αρχική της ονομάσια είναι "Απλώστρα", λόγω του ότι απλώνεται η αμμουδιά της σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

 

Σήμερα η περιοχή, από μια αμμουδιά που χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους απλούς Λεμεσιανούς μετατρέπεται και σε θέρετρο του γειτονικού καζίνο στο Ζακάκι, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Το "Κέντρο της Μητρόπολης" έχει αγοραστεί από αλυσίδα εστιατορίων ενώ κτίζονται και άλλα πολυτελή Cafe και Bar.  

 

Κανάλι

Στην περιοχή σήμερα βρίσκονται τα απομεινάρια ενός χώρου ελλιμενισμού πλοίων κατά το Μεσαίωνα. Πρόκειται για ένα κανάλι, το οποίο επέτρεπε τον ελλιμενισμό σκαφών στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας.

 

Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου αποτελούσε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο. Η παραλία Λέιντις Μάιλ βρίσκεται σήμερα μπροστά από την Αλυκή Λεμεσού η οποία παλαιότερα εκτός από το αλάτι πρόσφερε και ποικιλία ψαριών, αλλά και κυνήγι. Έτσι, ήταν ένας χώρος όπου η πρόσβαση των πλοίων εξυπηρετούσε ιδιαίτερα για εμπορικούς σκοπούς. Στην ακτή της παραλίας Lady’s Mile διακρίνεται ακόμα μέρος της κατασκευής από πελεκητές πέτρες, που χρησίμευε ώστε να πλησιάζουν τα πλοία στη χερσόνησο. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, τόσο στην ακτή, όσο και στα έλη της περιοχής, έχει καταστραφεί, ενώ τα κομμάτια που διασώζονται δεν τυγχάνουν προστασίας.

 

Σε πολύ παλαιότερες εποχές, η κλειστή σήμερα Αλυκή Λεμεσού μάλλον ήταν λιμνοθάλασσα που ένωνε τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Λεμεσό με τον Κόλπο της Επισκοπής. Ο βράχος επί του οποίου σήμερα βρίσκονται οι Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις και το χωριό Ακρωτήρι ήταν ένα νησί επί του οποίου υπάρχει οικισμός της προϊστορικής εποχής.   

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. All about Limassol. Το κανάλι της Λεμεσού

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image