Λάρνακα πόλη

Τουρισμός - σύγχρονη ζωή

Image

Σήμερα η Λάρνακα είναι μια μικρή αλλά σύγχρονη πόλη με καλές υπηρεσίες και ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Οι παραλίες της βελτιώθηκαν, με την κατασκευή έργων, και συντηρούνται συνεχώς. Το παραλιακό μέτωπο χαρακτηρίζεται από ωραίες αμμώδεις ακρογιαλιές που εκτείνονται και προς τα νότια αλλά και προς τα βόρεια, παράλληλα προς τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, όπου έχουν ανεγερθεί και οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, το ήπιο κλίμα, οι αρχαιολογικοί και άλλοι ενδιαφέροντες χώροι και η ύπαρξη του αεροδρομίου, είναι παράγοντες που συνέβαλαν στην τουριστική ανάπτυξη της Λάρνακας και της περιοχής της. Εξάλλου η κοντινή απόσταση της πόλης από την πρωτεύουσα Λευκωσία είναι σημαντικός παράγων για προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών από την πρωτεύουσα στις ακρογιαλιές της Λάρνακας και της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την τουρκική κατάληψη και στρατιωτική κατοχή των βορείων ακτών της Κύπρου, της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

 

Μετά την τουρκική εισβολή και την απώλεια, εξαιτίας αυτής, των παραδοσιακών τουριστικών κέντρων του νησιού (περιοχές Αμμοχώστου και Κερύνειας), η Λάρνακα γνώρισε αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Το 1973 η Λάρνακα είχε συγκεντρώσει μόνο το 1/3 των διανυκτερεύσεων που συγκεντρώνει σήμερα. Το 1975 η πόλη διέθετε ένα μόνο καλό ξενοδοχείο με 57 κλίνες. Τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν σε 15 το 1982, με σύνολο κλινών 2.000. Δημιουργήθηκαν επίσης μέχρι το 1982 και 14 οργανωμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων με δυναμικό άλλων 1.377 κλινών. Παράλληλα, υπήρχε και απροσδιόριστος αριθμός μη αδειούχων διαμερισμάτων. Το κτίσιμο νέων ξενοδοχειακών μονάδων συνεχίστηκε με εντατικό ρυθμό και μετά το1982.

 

Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην πόλη και την περιοχή της, παρατηρείται κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη τουριστική έλξη παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο μπροστά από τις «Φοινικούδες», που αποτελεί μια από τις πιο γραφικές περιοχές της πόλης, καθώς και οι ακρογιαλιές στα βόρεια και στα νότια. Οι πολυόροφες οικοδομές που αντικαθιστούν, με γοργό ρυθμό, τα παραδοσιακά κτίσματα, και γενικά η οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, τείνουν να εξαφανίσουν τη γραφικότητα του παραλιακού μετώπου.

 

Συναφής προς την τουριστική ανάπτυξη της πόλης κατά τα τελευταία χρόνια, είναι και η αύξηση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας, των εστιατορίων, των νυκτερινών κέντρων κλπ. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε η ακτή Μακένζυ (στα νότια της πόλης).

 

Το 1994 συμπληρώθηκε η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, που έγινε ύστερα από μελέτη και σχέδια του διεθνούς φήμης Κύπριου πολεοδόμου Αγγέλου Δημητρίου. Η διαμόρφωση /αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης είχε ως στόχο, μέσα από μια σειρά έργων αναδιάταξης των χώρων και έργων συμπληρωματικών, με τις κατάλληλες κατασκευές, τον εξοπλισμό και τον φωτισμό, να αναδείξει τον μοναδικό χαρακτήρα της παραλίας των «Φοινικούδων». Ταυτόχρονα, είχε ως στόχο την μετατροπή του μετώπου σε μια σύγχρονη τουριστική παραλία με όλες τις ανέσεις, χωρίς να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός του χαρακτήρας.

 

Επίσης, μια σειρά από άλλα έργα υποδομής στην πόλη έχουν γίνει ή και ευρίσκονται υπό κατασκευήν. Μεταξύ αυτών, αναφέρουμε ιδίως τα κτίρια των παλαιών κρατικών αποθηκών του τελωνείου της Λάρνακας (κοντά στο λιμάνι της πόλης), που ήταν συνολικά πέντε, και που έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται πλέον ως Πολιτιστικό Κέντρο (Πινακοθήκη). Μάλιστα η διατήρηση και αξιοποίηση κατ' αυτό τον τρόπο των παλαιών αποθηκών, καθώς και η όλη εργασία αναπαλαίωσης και χρήσης τους, κέρδισε το 1995 το διεθνές βραβείο Europa Nostra. Οι πέντε αίθουσες των πρώην αποθηκών χρησιμοποιούνται ως μουσειακοί χώροι, χώροι εκθέσεων, διαλέξεων κλπ. Αναφέρουμε επίσης τη δημιουργία σύγχρονης εξέδρας εκδηλώσεων, ενταγμένης στο όλο σχέδιο αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, που

ήδη χρησιμοποιείται από το 1995 για τις μεγάλες εκδηλώσεις του Κατακλυσμού. Επίσης, έχει ανεγερθεί και ένα «κτίριο δημοσίων διευκολύνσεων» του παραλιακού μετώπου, ενώ ευρίσκονται υπό κατασκευήν πολλά έργα υποδομής, περιλαμβανομένου και ενός συγχρόνου χειμερινού δημοτικού θεάτρου συνολικής δαπάνης 800.000 λιρών περίπου.

 

Ας σημειωθεί ότι για πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμοποιείται και το κάστρο της πόλης.

 

Η βελτίωση των υπηρεσιών στην ίδια την πόλη, επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας της παροχής ιατρικών υπηρεσιών με την ανέγερση και λειτουργία νέου σύγχρονου νοσοκομείου, ο τομέας των αθλητικών δραστηριοτήτων με την κατασκευή νέου σύγχρονου σταδίου, η εκτέλεση διαφόρων αντιπλημμυρικών έργων προς αντιμετώπιση των καταστροφών που συνέβαιναν συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων κλπ.

 

Τέλος, σημειώνεται και η ύπαρξη μεγάλης βιομηχανικής περιοχής στα δυτικά της πόλης.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image