Πάφος επαρχία

Τουρισμός

Image

Η επαρχία της Πάφου και ιδιαίτερα η πόλη, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά μετά την κατάληψη, το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς, των δυο βασικών τουριστικών περιοχών της Κύπρου, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Στην ανάπτυξη του τουρισμού συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, το εξαίρετο κλίμα της Πάφου, το όμορφο φυσικό της περιβάλλον, τα γραφικά της ακρογιάλια και οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί της χώροι.


Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί Κύπριοι αλλά και αρκετοί ξένοι επισκέπτες κατασκηνώνουν (στήνοντας αντίσκηνα ή και διαμένοντας σε τροχόσπιτα) σε παραθαλάσσιες περιοχές της επαρχίας Πάφου και ιδίως στις περιοχές Πόλης Χρυσοχούς, Λατσιού, Ακάμα, Πέγειας.


Επίκεντρο της τουριστικής κίνησης αποτελεί η περιοχή της Κάτω Πάφου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές εγκαταστάσεις της επαρχίας. Αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη σημειώνεται επίσης τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή του κόλπου της Χρυσοχούς και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές των χωριών Πόλη και Νέο Χωριό. Το γραφικό τοπίο της περιοχής, οι ήσυχες γραφικές ακρογιαλιές της, η ιστορία και η παράδοσή της, τα ενδιαφέροντα ταξίδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους περιηγητές στη γύρω περιοχή, μεταξύ του δάσους της Πάφου και της παρθένας περιοχής του Ακάμα, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική της ανάπτυξη. Στην παραθαλάσσια περιοχή του Λατσιού άρχισαν να ανεγείρονται οργανωμένα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες ενώ ενδιαφέρον για ανέγερση εξοχικών κατοικιών εκδηλώνεται και μέσα στα ίδια τα χωριά της περιοχής. Οι παραθεριστές στην περιοχή είναι ντόπιοι, κυρίως Λευκωσιάτες, αλλά και ξένοι που έρχονται εδώ μακριά από τον συνωστισμό και τον θόρυβο για λίγη ξεκούραση, αλλά και για να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα και τις σπάνιες ομορφιές της γύρω περιοχής. Ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επισκεπτών δέχονται καθημερινά τα Λουτρά της Αφροδίτης.


Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη σημειώθηκε επίσης στον κόλπο των Κοραλλίων που περιλαμβάνεται στη διοικητική έκταση του χωριού Πέγεια. Στην περιοχή του κόλπου κτίστηκαν αρκετές εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε ξένους περιηγητές και ντόπιους παραθεριστές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στις χιλιάδες των τουριστών - ξένων και ντόπιων - που κατακλύζουν τις αμμουδιές του κόλπου, προστίθενται και αρκετοί Παφίτες από την πόλη της Πάφου και τα γύρω χωριά.


Ενδιαφέρον για τουριστική ανάπτυξη εκδηλώνεται και σ' άλλες περιοχές της επαρχίας. Στην Πόλη Χρυσοχούς δημιουργήθηκε και λειτουργεί, κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, μεγάλος κατασκηνωτικός χώρος δυναμικότητας 750 ατόμων. Εξάλλου στην παραθαλάσσια περιοχή του χωριού Γεροσκήπου λειτουργεί τουριστική πλαζ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τους λουομέvoυς.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image