Πάφος επαρχία

Κλίμα

Image

Η επαρχία της Πάφου έχει το χαρακτηριστικό κλίμα ανατολικού μεσογειακού τύπου, με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και χωρίς βροχές καλοκαίρι και τον βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα.

 

Στην επαρχία λειτουργεί ένα σχετικά πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών και βροχομετρικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται στις περιοχές: Ασπροπόταμος (Πέγεια), Σμιγιές, Πέγεια, Δρούσια, Κάτω Πάφος (ΡΑΦ), Κάθικας, φράγμα Μαυροκόλυμπου, Πόλη Χρυσοχούς, μοναστήρι Αγίου Νεοφύτου, Χρυσοχού, Σκούλλη, Στρουμπί, μεταλλείο Λίμνης, Αχέλεια, αεροδρόμιο Πάφου, Αργάκα, Παλιά, Πολέμι, Δρυνιά, φράγμα Ασπρόκρεμμου, Λεμώνα, Αμαργέτη, Κανναβιού, φράγμα Πωμού, Φινοκλί, Αγιά, Χολέτρια, Χάποταμι, Παναγιά, Σταυρός της Ψώκας, Βρέτσια, Κελοκέδαρα, Όριδες, Τρίπυλος, Μούττη της Αγκαστίνας, Άγιος Ιωάννης και Φιλούσα (Κελοκεδάρων).

 

α) Άνεμοι: Οι γενικοί άνεμοι που επικρατούν στην Κύπρο είναι οι νοτιοδυτικοί ως ανατολικοί τον χειμώνα, δυτικοί ως βορειοανατολικοί την άνοιξη, δυτικοί ως βόρειοι το καλοκαίρι και δυτικοί ως βορειοανατολικοί το φθινόπωρο. Οι γενικοί αυτοί άνεμοι τροποποιούνται στις διάφορες περιοχές της επαρχίας από τοπικούς ανέμους, τις θαλάσσιες και απόγειες αύρες και τους αναβατικούς και καταβατικούς ανέμους. Στο αεροδρόμιο της Πάφου την άνοιξη και το καλοκαίρι επικρατούν οι δυτικοί άνεμοι ενώ τον χειμώνα και το φθινόπωρο οι επικρατούντες άνεμοι είναι οι βορειοανατολικοί. Στην περιοχή του Ακάμα τον χειμώνα επικρατούν οι νότιοι μέχρι βόρειοι άνεμοι. Τη νύκτα επικρατούν ανατολικοί άνεμοι (απόγεια αύρα). Το καλοκαίρι επικρατούν νότιοι μέχρι βορειοδυτικοί άνεμοι που ενισχύονται από δυτικές θαλάσσιες αύρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την άνοιξη επικρατούν και πάλι νότιοι μέχρι βορειοδυτικοί άνεμοι ενώ το φθινόπωρο οι επικρατούντες δυτικοί μέχρι βόρειοι άνεμοι αποδυναμώνουν την αδύνατη απόγεια αύρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενισχύουν την ελαφριά θαλάσσια αύρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Όσον αφορά την ταχύτητα, οι άνεμοι είναι κυρίως ελαφροί ως μέτριοι. Οι δυνατοί άνεμοι είναι μικρής διάρκειας και παρατηρούνται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης κακοκαιρίας. Στην Κάτω Πάφο οι άνεμοι έχουν μια συχνότητα ακαλμίας η οποία είναι ψηλότερη στις 8 το πρωί (14,9%) παρά στις 2 το απόγευμα (1,9%).

 

β) Βροχόπτωση: Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην επαρχία ποικίλλει μεταξύ 400 και 900 χιλιοστομέτρων. Η επίδραση του ανάγλυφου στην κατανομή της βροχόπτωσης είναι σημαντική. Γενικά οι ψηλότερες περιοχές δέχονται και μεγαλύτερη βροχόπτωση.

 

Οι περισσότερες βροχές πέφτουν από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο και οφείλονται είτε σε συστήματα χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων και μετώπων που κινούνται κυρίως από τα δυτικά προς τα ανατολικά, είτε σε αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η βροχόπτωση είναι πολύ χαμηλή, σχεδόν ανύπαρκτη.

 

γ) Χιονόπτωση: Χιονόπτωση σημειώνεται συνήθως στις περιοχές της επαρχίας με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Κατά μέσον όρο η πρώτη χιονόπτωση σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και η τελευταία τις πρώτες δέκα μέρες του Απριλίου.

 

δ) Θερμοκρασία: Η επαρχία Πάφου γενικά χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Ωστόσο η γενική αυτή κατάσταση διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο από την επίδραση της θάλασσας και του ανάγλυφου. Η θερμοκρασία του αέρα κατά κανόνα ελαττώνεται κατά 6° Κελσίου κάθε 1.000 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ορεινές περιοχές έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τις πεδινές

 

Ο χειμώνας είναι γενικά ήπιος με ψυχρότερους μήνες τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι διαφορές μεταξύ της ψηλότερης θερμοκρασίας της ημέρας και της χαμηλότερης θερμοκρασίας της νύχτας κατά τον χειμώνα είναι 8°-10° Κελσίου στις πεδινές περιοχές και 5°-7° Κελσίου στις ορεινές. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται όταν πολικές ή αρκτικές αέριες μάζες εισβάλλουν στην Κύπρο από τα βόρεια ή τα βορειοανατολικά σαν αποτέλεσμα της δράσης του Σιβηρικού αντικυκλώνα.

 

Το καλοκαίρι είναι ζεστό με θερμότερους μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πολύ ψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται όταν ζεστές και ξηρές αέριες μάζες εισβάλλουν στην Κύπρο από τα βορειοανατολικά ή ανατολικά. Οι διαφορές μεταξύ της ψηλότερης θερμοκρασίας της ημέρας και της χαμηλότερης θερμοκρασίας της νύκτας το καλοκαίρι είναι 15°-16° Κελσίου στις πεδινές περιοχές και 9°-10° Κελσίου στις ορεινές.

 

ε) Σχετική υγρασία: Το υψόμετρο και η απόσταση από την ακτή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της σχετικής υγρασίας του αέρα που σε μεγάλο βαθμό είναι ενδεικτικές των διαφορών στη θερμοκρασία του αέρα από περιοχή σε περιοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τον χειμώνα και τα βράδια ολόκληρο τον χρόνο η σχετική υγρασία κυμαίνεται κυρίως μεταξύ 65% και 95%. Τα μεσημέρια του καλοκαιριού η σχετική υγρασία κατεβαίνει αρκετά χαμηλά. Στον δασικό σταθμό του Σταυρού της Ψώκας τον Ιούλιο στις 2 μ. μ. είναι 35%.

 

Η ημερήσια κύμανση της σχετικής υγρασίας στις παράλιες περιοχές το καλοκαίρι είναι πιο μικρή απ' ό,τι στην κεντρική πεδιάδα λόγω της θαλάσσιας αύρας. Επίσης η κύμανση είναι μικρή στις ορεινές περιοχές τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image