Κάμπος ποταμός

Image

Ποταμός της επαρχίας Λευκωσίας μήκους 17,5 χμ. Πηγάζει από τη βουνοκορφή Προφήτης Ηλίας, ύψους 1.012 μέτρων, στα βόρεια του χωριού Τσακκίστρα, και χύνεται στον κόλπο της Μόρφου, στα βόρεια του χωριού Ποταμός του Κάμπου. Τα κυριότερα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του ποταμού είναι η Τσακκίστρα, ο Κάμπος και ο Ποταμός του Κάμπου.

 

Ο Κάμπος κυλά πάνω στους διαβάσες, τους γάββρους, τις λάβες και τις πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις. Εξάλλου τα εδάφη που διασχίζει ο ποταμός διαδοχικά από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του είναι τα πυριτιούχα και τα προσχωσιγενή.

 

Η μέση ετήσια βροχόπτωση κατά μήκος της διαδρομής του ποταμού κυμαίνεται μεταξύ 350 και 700 χιλιοστομέτρων. Η χρήση γης κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού ποικίλλει από κωνοφόρα δέντρα και άγρια χαμηλή βλάστηση μέχρι αμπέλια, οπωροφόρα, λαχανικά και εσπεριδοειδή.

 

Ο ποταμός Κάμπος ρέει καθ’ όλο του το μήκος στην επαρχία Λευκωσίας και διασχίζει διαδοχικά από τις πηγές ως τις εκβολές του, τις γεωγραφικές περιφέρειες Κάμπος - Τσακκίστρα, Δάσος Πάφου, Τηλλυρία και Μόρφου.