Κλήμης Η' Πάπας

Image

Ο Πάπας Κλήμης Η΄ (Papa Clemente VIII, 24 Φεβρουαρίου 1536 - 3 Μαρτίου 1605), που γεννήθηκε ως Ιππόλυτος Αλντομπραντίνι, ήταν Πάπας από τις 2 Φεβρουαρίου 1592 ως το 1605 που απεβίωσε.

Γεννήθηκε σε μία εξέχουσα οικογένεια της Φλωρεντίας. Αρχικά ήταν ιερέας-δικηγόρος και έγινε καρδινάλιος-ιερέας από το 1585. Όταν εξελέγη πάπας, επέτυχε τη συμφιλίωση του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας με τον Καθολικισμό και συνέβαλλε στη δημιουργία μίας συμμαχίας των Ευρωπαϊκών χωρών εναντίον των Οθωμανών, εγκαινιάζοντας τον λεγόμενο Μακρύ Πόλεμο. Τη διαμάχη των Δομινικανών και των Ιησουϊτών για το θέμα της αποτελεσματικής χάρης και της ελεύθερης βούλησης, την επιδίκασε με επιτυχία. Ήταν επικεφαλής των εορτασμών του Ιωβηλαίου του 1600, στο οποίο συνέρρευσε πλήθος προσκυνητών στη Ρώμη.

 

Έδειξε λίγο έλεος σε αυτούς που είχαν αντίθετες αντιλήψεις, προεδρεύοντας στη δίκη και εκτέλεση του Τζορντάνο Μπρούνο και εισάγοντας σκληρά μέτρα κατά των Εβραίων κατοίκων του Παπικού κράτους. Πρέπει να ήταν ο πρώτος πάπας που ήπιε καφέ. Η σορός του εναποτέθηκε στη Σάντα Μαρία Ματζόρε.

 

Η σχέση του με την Κύπρο

Το 1526 ανανέωσε κι επικύρωσε τη βούλλα (διάταξη) που είχε εκδοθεί το 1521 από τον πάπα Λέοντα Ι', με την οποία επιβάλλονταν οι αποφάσεις της συνόδου της Φλωρεντίας που αφορούσαν την Κύπρο. Οι αποφάσεις καθόριζαν κι αναγνώριζαν κάποια δικαιώματα και κάποιες ελευθερίες στους Ορθόδοξους της Κύπρου, πλην όμως στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.