ΣΥΚΑΛΥ

Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης

Image
Ένα απο τα πρώτα και πιο ενεργά Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα, με πολιτιστική και πνευματική δράση εντός και εκτός Κύπρου που ξεκίνησε από το χωριό Λύση.
 
Το ΣΥΚΑΛΥ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1961 από τον Κωστή Κωστέα και άλλους νέους της εποχής. Είχε τη μορφή χορευτικού συγκροτήματος και διατηρούσε παράλληλα παιδικό τμήμα στο οποίο μάθαιναν κυπριακούς χορούς τα μικρά παιδιά του χωριού. Το συγκρότημα αποτελείται επίσης από μικρή ορχήστρα που διευθύνει ο Νίκος Κυριάκου και το τρίο ΣΥΚΑΛΥ στο οποίο συμμετέχουν ο θρυλικός Χριστοφής Τζιρτζιπής, ο Κέκκος Παύλου και ο Παύλος Αποστολίδης.
 
 
Το ΣΥΚΑΛΥ παρουσίασε για πρώτη φορά τα λεγόμενα μουσικοχορευτικά χοροδράματα. Τα χοροδράματα ήταν χορευτικά λαογραφικά έργα πλοκής σε μουσική του Κωστέα και χορογραφίες του Αριστόδημου Αυξεντίου. Οι νέοι και οι νέες της Λύσης διέθεταν τον ελεύθερό τους χρόνο για κάτι πρωτοποριακό για την εποχή -επισκέπτονταν τα χωριά και τις πόλεις παρουσιάζοντας κυπριακούς χορούς με υψηλό αισθητικό πρόσημο.
 
Μερικά από τα χοροδράματα που ανέβασε το ΣΥΚΑΛΥ επί σκηνής ήταν το Ειδύλλιο και Γάμος, Μαρμαρένια Αλώνια, Βαθιές Ρίζες και άλλα.
 
Πολλές φορές το ΣΥΚΑΛΥ εκπροσώπησε την Κύπρο σε διοργανώσεις και λαογραφικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Για τη συνολική του προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, ο Κωστέας και το ΣΥΚΑΛΥ τιμήθηκαν με το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς Θ. Πιερίδη Τεύκρου Ανθία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το Ανώτερο Παράσημο Ταξιάρχης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που το παράσημο απονεμήθηκε σε ανθρώπους του πολιτισμού.
 
 
Πηγή:
  • ΣΥΚΑΛΥ: Ιστοσελίδα στο Facebook

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image