Κύκκου Λύκειο Α

Το Λύκειο Κύκκου Α

Image

Το Λύκειο Κύκκου Α είναι  Κρατικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, ιδρύθηκε το 1961 και βρίσκεται στη Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου. Αποτελεί εξ ολοκλήρου δωρεά της Ιεράς Μονής Κύκκου. Κτίστηκε σε έκταση που παραχώρησε η Μονή Κύκκου απέναντι από το Μετόχι,  στην Κυβέρνηση με ενοίκιο ένα πολύ μικρό ποσό αλλά με συγκεκριμένη  αποστολή να παραμείνει σχολείο. Αν το σχολείο καταργηθεί τότε η γη επιστρέφει στο Μοναστήρι.

 

O θεμέλιος λίθος κατατέθηκε από τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄, στις 29 του Απρίλη του 1961. Κατ΄ αρχή λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο για αγόρια, με την ονομασία Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου.

 

Τα μαθήματα για τις τρεις κατώτερες τάξεις (ηλικίας 13,14,15 χρόνων), ήταν τα ίδια με αυτά του Ελληνικού Γυμνασίου, αλλά τα μαθήματα των τριών ανωτέρων τάξεων (ηλικίας 16,17,18) στρέφονταν προς την κλασσική κατεύθυνση.

 

΄Ενα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το 1962, προστέθηκε στο σχολικό πρόγραμμα ένας αριθμός μαθημάτων Θετικής Κατεύθυνσης και ένας αριθμός κοριτσιών διάλεξε το Σχολείο σαν τον τόπο, για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του στη Μέση Εκπαίδευση. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός των κοριτσιών που φοιτούσαν σ΄ αυτό αυξήθηκε και μέχρι το 1979 το Σχολείο έγινε μικτό. Τότε ήταν γνωστό ως Α΄ Γυμνάσιο Κύκκου.

 

Με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου το 1978, όταν εισήχθησαν τα Λύκεια Επιλογής - το Γυμνάσιο Κύκκου χωρίστηκε σε δύο κύκλους: Το Γυμνασιακό Κύκλο, που περιέλαβε την πρώτη, δευτέρα και τρίτη τάξη,(ηλικίες 13, 14,15) και το Λυκειακό Κύκλο που περιέλαβε την τέταρτη, πέμπτη και έκτη τάξη (ηλικίες 16,17,18).

 

Οι δύο κύκλοι στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο και μοιράζονταν τις ίδιες σχολικές διευκολύνσεις, αλλά ο κάθε κύκλος είχε το δικό του διευθυντή/ντρια. Εξ αιτίας του αυξανόμενου αριθμού των μαθητών που ακολουθούσαν το λυκειακό κύκλο μαθημάτων, ο γυμνασιακός κύκλος μετακόμισε σε άλλα κτίρια και από τότε (1986-87), το σχολείο έγινε γνωστό σαν Α΄Λύκειο Κύκκου.

 

Το 1995 επελέγη από το Υπουργείο Παιδείας σαν ένα από τα τρία σχολεία στα οποία εφαρμόστηκε δοκιμαστικά ο νέος θεσμός του Ενιαίου Λυκείου.

 

 

Πηγή: 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image