Χρυσοστόμου Πανίκος

Image

Αθλητής. Ο Πανίκος Χρυσοστόμου υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ελεύθερο και στη συνέχεια μέλος της ομάδας πόλο του Παναθηναϊκού.

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25 Δεκεμβρίου του 1944 και πέθανε στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2023. Φοίτησε στο Ελληνικόν Γυμνάσιον Αμμοχώστου όπου υπήρξε μέλος της ομάδας και αγωνίστηκε με εξαιρετικές επιδόσεις σε παγκύπριους αγώνες.

Ζυμωμένος από μικρός με το αθλητικό πνεύμα του συναγωνισμού αλλά και του «Ευ αγωνίζεσθαι» υπήρξε αθλητής στην κολύμβηση και του πόλο με εξαιρετικές επιδόσεις με παγκύπρια και πανελλήνια ρεκόρ.

Το 1962, με την αποφοίτησή του πήγε στην Ελλάδα όπου εντάχθηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού στην κολύμβηση. Ήταν ο πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στο αγώνισμα του ελεύθερου. Από το 1964 μέχρι και το 1969 κατέκτησε τέσσερις πρώτες πανελλήνιες νίκες σε ατομικά αγωνίσματα και πολλές πρώτες νίκες στα αγωνίσματα των σκυταλοδρομιών.

Κατέρριψε 7 φορές τις ατομικές πανελλήνιες επιδόσεις στα 200, 400, 800, 1.500 μέτρα ελεύθερο. Υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας Υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, στην δεκαετία του ’60 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70.

Διετέλεσε αρχηγός του Κολυμβητικού Τμήματος του Παναθηναϊκού και έφορος της Εθνικής Ελλάδος στο Πόλο Γυναικών. Υπήρξε μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. και τακτικό μέλος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια.

 

Πηγές

Polignosi

Παναθηναϊκές ιστορίες υγρού στίβου

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image