Καραβόπετρες

Image

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστοί διάφοροι απομονωμένοι βράχοι μέσα στη θάλασσα, πολύ κοντά στις ακτές, σε διάφορα μέρη της Κύπρου.

 

* Στην περιοχή του Ακάμα, στα δυτικά παράλια της Ίνιας, βρίσκονται μερικοί ψηλοί βράχοι που είναι γνωστοί με την ονομασία Καραβόπετρες, κι είναι αρκετά εντυπωσιακοί.

 

* Άλλος βράχος, με την ονομασία Καραβόπετρα, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου από το 1974 από τους Τούρκους χωριού Δαυλός. Το μικρό αυτό βραχώδες νησάκι βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χμ. από την παραλία, περί τα 2,5 χμ. βορειοανατολικά του Δαυλού.

 

* Ένας τρίτος βράχος μέσα στη θάλασσα, πολύ κοντά στην ακτή, που φέρει κι αυτός την ονομασία Καραβόπετρα, βρίσκεται κοντά στο άκρο Δολού, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου.

 

Οι διάφορες αυτές Καραβόπετρες πήραν την ονομασία αυτή γιατί, σύμφωνα προς την παράδοση, σ' αυτές έδεναν τα καράβια τους διάφοροι επιδρομείς/ πειρατές σε παλαιότερες και ακαθόριστες εποχές, όταν έφθαναν στα κυπριακά παράλια για να κουρσέψουν και να λεηλατήσουν. Κατ’ άλλη παράδοση, σε κάποιες των περιπτώσεων ο μύθος θέλει τις Καραβόπετρες να ήσαν καράβια πειρατών ή άλλων επιδρομέων που με θεία παρέμβαση καταστράφηκαν και πέτρωσαν.