Παράσχος Ανδρέας

Δημοσιογράφος- Στιχουργός

Image

Δημοσιογράφος -Στιχουργός. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 28 Απριλίου του 1958.  Έζησε τα παιδικά του χρόνια κάτω από τη σκιά ενός καμπαναριού-αυτού του μητροπολιτικού ναού Σωτήρος και του γειτονικού μιναρέ-σε μια μικτή ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή γειτονιά, στην ταραχώδη περίοδο μέχρι το 1967.

 

Τα χρόνια του δημοτικού σχολείο τα πέρασε στο Αρρεναγωγείο Λάρνακος και στη συνέχεια φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι η συνάφεια στην ίδια τάξη για τέσσερα χρόνια με Τουρκοκύπριους συμμαθητές-ήταν οι τελευταίοι Τουρκοκύπριοι μαθητές μέχρι το 1974-υπήρξε μια εμπειρία αρκετά σημαντική και πολύ χρήσιμη στην μετέπειτα δημοσιογραφική του λειτουργία.

 

Μετά την Αμερικανική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησε το 1978, και τα δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας, πήγε για σπουδές στον κλάδο της διεθνούς δημοσιογραφίας στη Μόσχα, όπου πήρε το Master of Arts in international journalism.

 

Δημοσιογραφος

Με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να εργάζεται στη νεοσύστατη τότε εφημερίδα “Εμπρός” την οποία δημιούργησαν οι δημοσιογράφοι που έφυγαν από τη “Χαραυγή” και το ΑΚΕΛ,  Ανδρέας Καννάουρος, Ανδρέας Στυλιανού και Πολύδωρος Πολυδωρίδης. Παράλληλα εργαστηκε ως ανταποκριτής στην Κύπρο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Πειραιά “Ράδιο Πέντε” και του London Greek Radio (LGR).

 

Το 1989 προσλήφθηκε ως κοινοβουλευτικός συντάκτης στον πρώτο στην Κύπρο ιδιωτικό ραδιοσταθμό, το “Ράδιο Σούπερ”.

 

Το 1990, μετά την απεργία στο Ράδιο Σούπερ, μεταπήδησε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ όπου εργάστηκε  ως συντάκτης και ως πολιτικός ρεπόρτερ. 

 

Την ίδια περίοδο άρχισε να αναπτύσει την δεξιότητα, αυτήν του στιχουργού και άρχισε μια  παράλληλη-προσωπική- διαδρομή στο χώρο του τραγουδιού. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Γιώργο Νταλάρα, Αντώνη Καλογιάννη, Aννα Βίσσυ, Αλέξια Βασιλείου, Χρίστο Σίκκη, Κούλη Θεοδώρου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Καλλιόπη Βέτα, Μιχάλη Χατζηγιάννη κ.α. σε μια σειρά από δίσκους που έχουν κυρίως ως θεματολογία τους την Κύπρο.

 

Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα ανταποκριτή της ελληνικής εκπομπής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Αυστραλίας, του SBS, θέση που διατήρησε μέχρι το 2014.

 

Το 1995 μεταπήδησε από το ΡΙΚ στο συγκρότημα του “Φιλελευθέρου” όπου εργάστηκε στο περιοδικό “Σελίδες”.

 

Εκεί άρχισε να ερευνά το μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων  της κυπριακής τραγωδίας, θέμα το οποίο ερευνά μέχρι σήμερα.

 

Το 1997 μεταπήδησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, όπου εργάστηκε για πέντε μήνες και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα αρχισυντάκτη στο Τμήμα Ειδήσεων στο νεοσύστατο, τον Ιανουάριο του 1998,  καλωδιακό κανάλι ΑΛΦΑ.

 

Τον Ιανουάριο του 1999 ενσωματώνεται ως υπεύθυνος ύλης στην ομάδα που ανέλαβε να κυκλοφορήσει την εφημερίδα “Πολίτης” η οποία και βγήκε στα περίπτερα στις 12 Φεβρουαρίου 1999. Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα αρχισυντάκτη στον “Πολίτη” θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2008.

 

Τον Αύγουστο του 2008 ανέλαβε την έκδοση και κυκλοφορία στην Κύπρο της εφημερίδας “Η Καθημερινή”. Πρόκειται για μια εκδοτική σύμπραξη της αθηναϊκής “Καθημερινής” με τον κυπριακό εκδοτικό οίκο SPPmedia ltd, για την κυκλοφορία κυριακάτικου φύλου αρχικά και με ηλεκτρονική έκδοση (site) και στη συνέχεια οικονομικού φύλλου κάθε Τετάρτη. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας, “H Καθημερινή”, κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 2008.  Στις 13 Ιανουαρίου 2021 παραιτήθηκε από την  Καθημερινή με αφορμή σύγκρουσης του με τους εκδότες της εφημερίδας για το περιεχόμενο της κυριακάτικης στήλης του «Πολιτείες Ανθρώπων», στην οποία περιλαμβάνονταν πληροφορίες για επιλήψιμες ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.  Έκτοτε λειτουργεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συνεχίζει να γράφει την κυριακάτικη στήλη του στην εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος», ενώ έχει ιδρύσει και εταιρεία επικοινωνίας και ασχολείται με πολιτική, εταιρική και πολιτιστική επικοινωνία.   

 

 

Πηγή

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image