Κάνθερ Tσαρλς Γκοτφρέυ

Image

Αμερικανός γεωλόγος, μεταλλειολόγος, μηχανικός. Γεννήθηκε το 1880 στη Νέα Υόρκη. Ο παππούς του ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, C. Godfrey Gunther (1822-1885). Σπούδασε στο Columbia School of Μines από όπου αποφοίτησε το 1904. Το 1912 ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για έρευνες σε θέματα μεταλλείων και εξόρυξης και το 1913  έφτασε στην Κύπρο και άρχισε έρευνες  στην περιοχή του Ξερού, καθώς είχε διαβάσει ότι το νησί ήταν πλούσιο σε χαλκό. Το 1914 μετά από ενδελεχή διεξαγωγή μεταλλευτικών ερευνών, εντόπισε τεράστια κοιτάσματα μεταλλεύματος χαλκού στην περιοχή της Σκουριώτισσας.

 

Βλέπε λήμμα: Σκουριώτισσας μεταλλείο

 

Οι Philip Wiseman και Seeley Wintersmith Mudd, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτης των συνεργασιών εξόρυξης στις ΗΠΑ, ενημερώθηκαν από τον Κάνθερ για την ύπαρξη χαλκού στην Κύπρο. Με τον συνταγματάρχη Seeley W. Mudd, τον γιο του, Harvey Seeley Mudd, και τον μηχανικό ορυχείων/επιχειρηματία, Philip Wiseman, ίδρυσαν την Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία το 1916. 

 

Βλέπε λήμμα: Μεταλλευτικές εταιρείες

 

Ο Charles Godfrey Gunther ήταν μέλος της Royal Geographical society  του Λονδίνου και της Nomismatical Society, συγγραφέας βιβλίων σε θέματα μεταλλείων (The Examination of Prospects: A Mining Geology, 1923). Κατά τη διαμονή του στην Κύπρο απέκτησε έναn γιο, τον  Κρίστιαν (Christian Gunther). Ο Charles Godfrey Gunther πέθανε, στις 28 Δεκεμβρίου 1929  σε ηλικία 49 χρόνων κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις Άλπεις της Ελβετίας  όπου πήρε το γιο του για σκι. Την τεράστια περιουσία την κληρονόμησε ο γιος του.

 

Πηγή

  • The New York Times, 29/12/1929, σελ.50
  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  • Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image