Μεταξάς Πάρης

Image

Εικαστικός. Ο Παράσχος (Πάρης) Δήμου Μεταξά γεννήθηκε στη Βατιλή της Αμμοχώστου το 1951. Πέθανε στη Λεμεσός στις 18 Ιανουαρίου 2023.

Με βάση του τη Λεμεσό, υπήρξε ενεργό μέλος της εικαστικής σκηνής του τόπου κατά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα τέχνης και βοηθώντας, όπως δήλωνε ο ίδιος, τους μαθητές του «να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ελευθερία μέσα από την έμπνευσή τους».

Το εικαστικό του έργο, που εκτείνεται από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική μέχρι τις εγκαταστάσεις και τη σκηνογραφία, παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (Αυστραλία, Κίνα, Κούβα, Νορβηγία, Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.).

Εκπροσώπησε, επίσης, την Κύπρο σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε όπως την 16η και 17η Διεθνή Μπιενάλε Γραφιστικών Τεχνών (Τμήμα Χαρακτικής) στη Λουμπλιάνα – Γιουγκοσλαβία το 1985 και 1987 αντίστοιχα, την 16η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας – Αίγυπτος (Τμήμα Χαρακτικής) το 1997, την 9η Τριενάλε Ινδίας (Τμήμα Γλυπτικής), Νέο Δελχί το 1997 κ.α.

Φώτο Γκάλερι

Image