Προκοπίου Κουκκίδη Άννα

Υπουργός Δικαιοσύνης

Image

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και κατάγεται από την κατεχόμενη Ζώδια. Διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στις 27 Φεβρουαρίου 2023 και υπηρέτησε στο πόστο αυτό έως και τις 8  Ιανουαρίου 2024. Στο πλαίσιο ανασχηματισμού τη διαδέκτηκε ο Μάριος Χαρτζιώτης

 

Σπουδές 

Σπούδασε με υποτροφία στο University College London (UCL) και είναι κάτοχος πτυχίων Οικονομικών και Ιστορίας με άριστα,  με μεταπτυχιακές  σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics and Political Science (LSE). Είναι κάτοχος επαγγελματικής πιστοποίησης Αναλυτή Πολιτικού Ρίσκου από τη Teneo Intelligence (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα του political intelligence παγκοσμίως), ενώ, ταυτόχρονα, κατέχει το Executive Development Diploma (Mini MBA for Professionals) του CIIM, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ομίλου Λανίτη του οποίου διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών. Το 2015, με υποτροφία του European International Studies Association, εξειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέματα Θρησκείας και Πολιτικής στο Κέντρο Μακμίλλαν του Πανεπιστημίου Yale.

 

Καριέρα

Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής ασφάλειας και ενσωμάτωσης φύλου, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το International Crisis Group, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ένωση για τη Μεσόγειο και  τον ΟΑΣΕ.  Είναι, επίσης, πιστοποιημένη εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κύπρο στον τομέα “Women, Business and the Law”. Επιπρόσθετα, ανήκει στη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών UN Senior Women Talent Pipeline  με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπως και στην ομάδα Global Women in Management της Exxon Mobil με έδρα τη Ουάσιγκτον. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοισραηλινού Φόρουμ που ιδρύθηκε στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εδώ και είκοσι πλέον χρόνια,  αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι νυμφευμένη και μητέρα μιας κόρης.

 

Πηγή

Polignosi