Κατσαούνη Νίκη

Image

Ποιήτρια και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Ενορία Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο το 1943.

 

Φοίτησε στο Λύκειο Αμμοχώστου αναπτύσσοντας από πολύ νωρίς έντονη δραστηριότητα. Τιμήθηκε με βραβεία στην λογοτεχνία και τη ζωγραφική, έπαιζε θέατρο και ήταν στην χορωδία και στη χορευτική ομάδα. Μαζί με άλλους μαθητές κυκλοφόρησε  την εφημερίδα ‘’Μαθητική Φλόγα’’ και πήρε την πρώτη συνέντευξη σε ηλικία 15 χρονών από τον Μάνο Κατράκη που είχε πάρει την παράστασή του ‘’Φουέντε Οβεχούνα’’ έργου του Λόπε νε Βέγκα , ‘’ στην Αμμόχωστο. Το πρώτο ρεπορτάζ της ζωής της ήταν ποδοσφαιρικό στη συνάντηση του Λυκείου με το Παιδαγωγικό Κολλέγιο Λευκωσίας. Στην εφημερίδα αυτή δημοσίευσε τα πρώτα ποιήματα, διηγήματα και σκίτσα της.

 

Στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία όπου έζησε αρκετά χρόνια κι όπου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αργότερα (1972 -1976) έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Γαλλία). Για τέσσερα χρόνια, από το 1965 μέχρι το 1969, εργάστηκε στην Κύπρο ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1969 εργάστηκε στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, ως υπεύθυνη διεθνών σχέσεων. Για σύντομο διάστημα συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιάστρια προγράμματος για τους νέους.

 

Το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε για 5 περίπου χρόνια στην εκεί κυπριακή πρεσβεία ως μορφωτική ακόλουθος. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη δημοσιογραφία και εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε αθηναϊκό περιοδικό. Παρουσίαζε επίσης από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 1 την εκπομπή «Κύπρος, Μύθος και Πραγματικότητα».

 

Πολιτική

Στην πολιτική μπήκε από τα φοιτητικά της χρόνια στο Λονδίνο. Στο Παρίσι ήταν πρόεδρος των Κυπρίων Φοιτητών, το 1974 μετά την Εισβολή που διοργάνωσε με τη συνεργασία των Ελληνικών Οργανώσεων, διαδηλώσεις και συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μιχ. Χριστοδουλίδη και διέθεσαν τις εισπράξεις όλες, για τους Πρόσφυγες της Κύπρου.

 

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης ‘’Οι Γυναίκες Επιστρέφουν’’ που διοργάνωσαν τις πορείες μέσα στα κατεχόμενα. Εκπροσώπησε την Κίνηση Women Walk Home, Γυναίκες Επιστρέφουν στο Ευρωκοινοβούλιο και σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό (Ελλάδα, Γαλλία, Ταϋλάνδη, FYROM) για κινητοποίηση στην υπόθεση της Κύπρου.

 

Το 2005 προσκλήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Αυστραλίας για σειρά ομιλιών για το Κυπριακό, τις Γυναίκες της Κύπρου και τον Πολιτισμό σε έξι πόλεις τις Αυστραλίας όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Δυτ. Αυστραλίας, την Υπουργό Πολιτισμού, βουλευτές , ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες κι έδωσε πολλές συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και τον τύπο για το Κυπριακό, τις Γυναίκες της Κύπρου και τον Πολιτισμό κι έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις των Ελληνικών Συνδέσμων σαν Ομιλήτρια. Το 2006 διορίστηκε πολιτιστική ακόλουθος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο. Η Νίκη Κατσαούνη διεκδίκησε εκλογή στις Βουλευτικές Εκλογές 2016 στην Αμμόχωστο με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ

 

Δημοσιεύσεις

Δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα, κυπριακά και ξένα, ποιήματα, πεζογραφήματα και κριτικές. Δημοσίευσε επίσης κείμενα πάνω σε θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Εξέδωσε δυο βιβλία: μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Εἰς Ἑαυτόν (Αθήνα, 1971) και μια ποιητική συλλογή με τίτλο Ἡ Εὐλαλία, ὁ Ἰάσονας καί ἡ Γιαλοῦσα (Αθήνα, 1980).  Το 1972 τιμήθηκε με έπαινο από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για το βιβλίο της Εἰς Ἑαυτόν.

 

Άλλες δραστηριότητες και κοινωνικό έργο: Αρχισυντάκτης του COSMOPOLITAN και Διευθύντρια του VOGUE Eλλάδας. Ραδιόφωνο και τηλεόραση στο ΡΙΚ και στην ΕΡΤ Ελλάδας. Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου, Γραμματέας Κυπριακής Επιτροπής UNESCO. Μέλος της Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής. Μέλος στο ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

 

Παράλληλα συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ για μια περίοδο, έχοντας δικό της πρόγραμμα σ' αυτό. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», όπου διατηρούσε κάθε Κυριακή στήλες πολιτισμού, επικεφαλής επιτελείου. Δημοσίευσε επίσης στην ίδια εφημερίδα ταξιδιωτικά και άλλα κείμενά της.

 

Γλώσσες

Ξέρει Αρχαία Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Ζει στην Κύπρο από το 2010. Γράφει και αρθρογραφεί. Έχει ένα γιο, τον Κίμωνα Χριστοδουλίδη, καλλιτέχνη 3-D Animation, (Κινούμενα Σχέδια), μουσικό και συνθέτη.

 

 

Πηγές:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  • Νίκη Κατσαούνη - Βιογραφικό

Φώτο Γκάλερι

Image
Image