Φακοντής Αντρέας

Image

Συνδικαλιστής. Ο Ανδρέας Φακοντής γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 22 Οκτωβρίου 1964.[1] Παρακολούθησε μαθήματα πολιτικών επιστημών, οικονομίας και επικοινωνίας σε ανώτερη σχολή στη Γερμανία. 

Σε νεαρή ηλικία ήταν μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Στις Δημοτικές εκλογές του 1996 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πάφου με το ΑΚΕΛ, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 2001. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (1997-2006) και επαρχιακός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ).

Από το 1992 είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και από το 1996 είναι μέλος της γραμματείας της επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάφου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

 

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με το ΑΚΕΛ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).