Αριστείδου Τάκης

Image

Γιατρός- πολιτικός. Ο Τάκης Αριστείδου γεννήθηκε στoν Αγιο Αθανάσιο Λεμεσού  όπου και έμαθε τα πρώτα γραμματα.  Στη συνέχεια φοίτησε στην ιατρική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτητής εντάχθηκε   στην πρόδρομο οργάνωση της ΕΟΚΑ, που είχε σχηματισθεί στην Αθήνα με την επωνυμία ΚΑΡΗ (Κύπριοι Αγωνιστές Ριψοκίνδυνοι Ηγέτες) και έτυχε εκπαίδευσης στα όπλα από τον πρωτοκαπετάνιο της Αντίστασης της Κρήτης Μανώλη Μπαντουβά. Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έδρασε ποικιλοτρόπως από διάφορα πόστα. Παντρεύτηκε τη Λουκία Αριστείδου από τα Λιμνιά Αμμοχώστου (πέθανε στις 7 Μαρτίου 2007) με την οποία απέκτησε τρια παιδιά. (Βλέπε λήμμα: Χάρης Αριστείδου)

 

Μετά την Ανεξαρτησία, έγινε ένας από τους  σημαντικότερους και διασημότερους γιατρούς της Λεμεσού ενώ συνάμα για κάποιο χρονικό διάστημα μετέβη στην Αφρική (Ουγκάντα). Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αυτής αποστολής βοήθησε στη διασωση χιλιάδων παιδιών από σοβαρές ασθένειες και πολλά απ΄ αυτά τα γλύτωσε από βέβαιο θάνατο.

 

ΔΕΚ 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΕΚ με τον Τάκη Ευδόκα, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο 1968, με σκοπό τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την Ένωση αλλά και εναντίον του Προέδρου Μακαρίου την κυβέρνηση του οποίου θεωρούσε ότι παραβίαζε τις αρχές της Δημοκρατίας και και της αξιοκρατίας.

 

ΕΟΚΑ Β

Συμμετέχει και στην ΕΟΚΑ Β. Με εντολές του Γεώργιο Γρίβα  τον Οκτώβριο 1971 αρχίζει να συγκροτεί με πολυμελή ομάδα αγωνιστών την ΕΣΕΑ (Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνα) που στόχευε την Ένωση. Ήταν επίσης ένας εκ των στυλοβατών του κινήματος των τριών Μητροπολιτών που θέλησαν τον περιορισμό του Μακαρίου στα αυστηρώς εκκλησιαστικά του καθήκοντα, οδηγώντας στη γνωστή Εκκλησιαστική Κρίση το 1972.

 

Για τη συμμετοχή του σε αντιμακαριακές κινήσεις συνελήφθη το καλοκαίρι του καλοκαίρι του 1973. Ο ιδιος όπως άλλοι κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης τους υπέστησαν βασανιστήρια. Ο γιατρός Τάκης Αριστείδου υπήρξε ένας εκ των ιατρών του Αρχηγού Διγενή και ήταν ένας εξ εκείνων που παρέστησαν στη νεκροτομή του.

 

Το 1981 σε συνεννόηση με τον Τάκη Ευδόκα αποφάσισαν να ανασυστήσουν την Ενωτική Παράταξη και να κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο ο Τάκης Ευδόκας στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. 

 

Δολοφονία

Στο βιβλίο του "Η αλήθεια για τον Μακάριο" ο Μητροπολίτης Κίτιου Ανθιμος αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκόπευε να διατάξει τη δολοφονία του λίγο μετά την Ανεξαρτησία της Κυπρου αλλά τον απέτρεψε.

 

Ο ίδιος κατά κόρον υποστήριζε σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του ότι υπέστη διώξεις από "το Ζυριχικό κατεστημένο του Μακαρίου-Γιωρκάτζη, το οποίο και εξέδωσε διαταγή δολοφονίας του, που όμως δεν εξετελέσθη, διότι ήταν αγαπητός ακόμη και στους ανθρώπους που έλαβαν την εντολή".

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στην αγιογραφία και στο λειτούργημα του ιεροψάλτη. Με τις αγιογραφίες του ζωγραφισε την οικία που έζησε με τη συζυγο του Λουκία. Πεθανε στη Λεμεσό την 21η Μαρτίου 2001.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi
  2. Νέα Πόλις: Εις μνημην Τάκη Αριστείδου

Φώτο Γκάλερι

Image