Προυσής Κώστας

Image

Καθηγητής, κριτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Αγκαστίνα. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1928 και μεταξύ 1928 και 1934 σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως καθηγητής της φιλολογίας στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Κερύνειας και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, έως το 1948. Το 1948 πήγε για περαιτέρω σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τελικά εγκαταστάθηκε μόνιμα.

 

Μεταξύ 1948 και 1951 παρακολούθησε ανώτερες σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Από το Πανεπιστήμιο αυτό πήρε και τον τίτλο του διδάκτορος της φιλοσοφίας (1951). Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία του Σικάγου και αργότερα — και για 20 περίπου χρόνια — σε ελληνικό κολλέγιο της Βοστώνης. Υπηρέτησε επίσης (από το 1964) ως επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στη Βοστώνη.

 

Ο Κώστας Προυσής έγραψε διηγήματα, μελέτες, άρθρα, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με την κριτική. Ασχολήθηκε επίσης με τη λαογραφία, ενώ εξέδωσε και σχολικά βιβλία. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά καιρούς χρησιμοποίησε και διάφορα ψευδώνυμα («Κ. Μάγιστρος», «Κ. Καστρινός», «Ε. Κ. Ιακωβίδης»).

 

Το 1934, μαζί με τους Ν. Κρανιδιώτη και Α. Ιντιάνο, εξέδωσε στην Κύπρο το πολύ αξιόλογο φιλολογικό περιοδικό Κυπριακά Γράμματα. Με κάποιες διακοπές, το περιοδικό έζησε για 20 περίπου χρόνια και διαδραμάτισε ζωτικότατο ρόλο στην κυπριακή πνευματική και καλλιτεχνική ζωή που αναγνωρίστηκε κι από την Ακαδημία Αθηνών η οποία και το είχε βραβεύσει. Ο Κώστας Προυσής υπήρξε πρώτος διευθυντής του περιοδικού, στο οποίο δημοσίευσε αρκετές μελέτες και διηγήματά του, όπως και πολλές κριτικές, σημαντικές για την εξέλιξη της κυπριακής λογοτεχνίας.

 

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

 

Εκτός από σχολικά βιβλία, άλλα εκδομένα έργα του είναι:

 

 1. Κωστῆς Παλαμᾶς,  ὁ ποιητής τῆς Ἑλληνικῆς φυλῆς (μελέτη).
 2. Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης (μελέτη).
 3. Γιάννης Βλαχογιάννης (μελέτη).
 4. Τά ἱστορικά κυπριακά τραγούδια  (μελέτη).
 5. Ὁ Διγενής στήν Κύπρο (μελέτη).
 6. Αἰσθητική Καλλιέργεια  (δοκίμιο, Λευκωσία, 1946).
 7. Λαογραφία καί Κύπρος (μελέτη).
 8. Κυπριακή Πεζογραφία  (μελέτη).
 9. TheMemoirsofMakriyiannis  (μελέτη).
 10. Ὁ ποιητής Ι. Ν. Γρυπάρης (μελέτη, 1971).
 11. Πορεία Ζωῆς, τόμος Α΄  (συλλογή δημοσιευμάτων του στα «Κυπριακά Γράμματα» κ.α., Λευκωσία, 1975).
 12. Μικρή Ἀγωνία καί  ἄλλα διηγήματα (Λευκωσία, 1980).
 13. Έλληνες ποιητές και πεζογράφοι (Αθήνα, 1990).

 

Εξέδωσε, επίσης, κι άλλες μελέτες επί διαφόρων θεμάτων, σε συνεργασία με άλλους.

 

Ο Κώστας Προυσής πέθανε στην Βοστώνη στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, σε ηλικία 82 χρόνων.