Μαππούρας Κυριάκος

Image

Ποιητάρης. Ο Κυριάκος Μαππούρας γεννήθηκε στην Αραδίππου στις 10 Ιουλίου 1949. Πεθανε στις 26 Απρίλίου 2023.

 

Είναι γιος του γνωστού σε όλη την Κύπρο διαλεκτικού ποιητή, Ανδρέα Μπαππούρα. Συνεχίζοντας την παράδοση του αείμνηστου πατέρα του, ασχολήθηκε συστηματική με την κυπριακή παραδοσιακή μουσική και καταξιώθηκε ως ένας ταλαντούχος και αυθεντικός  ερμηνευτής  των κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. Άρχισε να ασχολείται  με την παραδοσιακή μουσική και την ερμηνεία της από το 2004. Συνεργάστηκε με τον αείμνηστο παραδοσιακό βιολιστή και συνθέτη Σαββάκη  Λάμπρου,  που μόλις είχε επιστρέψει από την Αγγλία.
 
» Βλέπε λήμμα: Ποιητάρηδες
 
Οι δύο πρώτοι ψηδιακοί δίσκοι του Κυριάκου Μαππούρα  είναι οι  «Φωνές Αραδιππιώτικες» και «Τα μάδκια σου τα μελισσιά», που ενορχηστρώθηκαν και κυκλοφόρησαν στη σειρά των παραδοσιακών ψηφιακών δίσκων της Αθηναϊκής Δισκογραφικής και περιλαμβάνουν τραγούδια σε μουσική Σαββάκη Λάμπρου αλλά και κυπριακά παραδοσιακά. Στον Σαββάκη  Λάμπρου ανήκει και  η μουσική διασκευή του τετραπλού δίσκου «Της Κύπρου η παράδοση στον τόπον τζιαι στα ξένα», που περιλαμβάνει τέσσερις ψηφιακούς δίσκους με κυπριακά παραδοσιακά και άλλα τραγούδια, με ερμηνευτή τον Κυριάκο Μαππούρα, που κυκλοφόρησε το 2015
 
 

Ο Κυριάκος Μαππούρας υπήρξε ο  βασικός ερμηνευτής  στους έντεκα ψηφιακούς δίσκους που έχει συμπεριλάβει ο Σαββάκης Λάμπρου στο βιβλίο του Της Κύπρου η παράδοση στον τόπον τζιαι στα ξένα (Λάρνακα, 2015), ενώ το 2016 εξέδωσε τον 7ο ψηφιακό του δίσκο, με τίτλο Είσαι η ανεράδα μου, που περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική Σαββάκη Λάμπρου, και κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια.

 

Έχει ερμηνεύσει επίσης στίχους του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, σε μουσική του γνωστού μουσικοσυνθέτη Λάρκου Λάρκου, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι είναι ελληνική»,  σε φωνή Αυκορίτισσα νεκαλιστή. Το τραγούδι αυτό περιλαμβάνεται στον ψηφιακό δίσκο του Λάρκου Λάρκου...

 

Ο Κυριάκος Μαππούρας είχε για κάποιο διάστημα  δημιουργήσει δικό του μουσικό σχήμα με βιολιστή τον Σαββάκη Λάμπρου και λαουτάρη τον Γιώργο Λειβαδιώτη, ενώ στο τραγούδι συμμετείχαν επίσης η Ελένη Μαππούρα και η Μιράντα Χαριδήμου. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και εμφανίσεις σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπου τον προσκαλούν, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και σε μεγάλη συναυλία στο Λονδίνο, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των Κυπρίων Αποδήμων το 2016. Συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του Ανδρέα Μαππούρα και του αδελφού του Μηνά, ο Κυριάκος συμμετείχε επίσης στους ποιητικούς διαγωνισμούς του Κατακλυσμού της Λάρνακας, με σημαντικές διακρίσεις στον μπάλο και τα ερωτικά δίστιχα, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί σε αρκετές εκδηλώσεις του Κατακλυσμού  με το Μουσικό του Σχήμα.

 

 

Πηγή:

  1. Ίδρυμα Ανδρέας Μαππούρας

Φώτο Γκάλερι

Image