Χατζηττοφής Γεώργιος Λαουτάρης

Image

Καραγκιοζοπαίχτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1901 και πέθανε το 1965. Σε νεαρή ηλικία, το 1918, πήγε στην Ελλάδα όπου κατετάγη ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό, και πήρε μέρος σε επιχειρήσεις στη Μακεδονία και Θράκη.

 

Την τέχνη του Καραγκιόζη την έμαθε από τον φημισμένο Ελλαδίτη καραγκιοζοπαίκτη Γεράσιμο, του οποίου υπήρξε εκλεκτός και αγαπητός μαθητής. Ως καραγκιοζοπαίκτης εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στα Λεύκαρα και σε άλλα μέρη της Κύπρου.  Ήταν επίσης πολύ καλός λαουτάρης και συχνά έπαιζε λαούτο (αλλά και βιολί) στα «καφέ σαντάν» της Λευκωσίας κατά τις χειμερινές περιόδους, όπου παράλληλα έδινε και παραστάσεις Καραγκιόζη.

 

Τα έργα που παρουσίαζε στις παραστάσεις του ήσαν όλα δικά του, αφού δεν γνώριζε ούτε καν ανάγνωση κι έτσι δεν τον βοηθούσαν καθόλου οι τυπωμένες φυλλάδες με έργα του θεάτρου σκιών που έρχονταν από την Ελλάδα. Βέβαια κλασσικά έργα Καραγκιόζη τα γνώριζε από τις παραστάσεις του δασκάλου του Γεράσιμου, αλλά κι αυτά τα εμπλούτιζε με δικά του ευρήματα και τα προσάρμοζε στις τοπικές κυπριακές καταστάσεις.

 

Τα σύνεργα του θεάτρου σκιών του Γ. Χατζηττοφή παρέμειναν, μετά τον θάνατό του, στη Νεάπολη (συνοικία της Λευκωσίας) και τελικά απωλέσθησαν με την τουρκική εισβολή του 1974. Σώθηκαν μόνο το παλαιό λαούτο του και ελάχιστα άλλα είδη, όπως μια δερμάτινη φιγούρα του Μπάρμπα Γιώργου που ήταν δώρο του δασκάλου του Γεράσιμου και που βρίσκεται σήμερα σε μουσείο στο Λονδίνο (βλέπε Κ. Γ. Γιαγκουλλή, Η Τέχνη του Καραγκιόζη στην Κύπρο..., Λευκωσία, 1982, σσ. 19-20).