Φραγκολεβαντίνοι

Image

Φραγκολεβαντίνοι (λεβαντίνοι) ονομάζονταν οι δυτικοί από την Ευρώπη και αργότερα και την Αμερική που είχαν μεταναστεύσει και ζούσαν μόνιμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για οικονομικούς και κυρίως εμπορικούς λόγους.

 

Βλέπε λημμα: Οθωμανοκρατία

 

Οι φραγκολεβαντίνοι σταδιακά αυξήθηκαν σε πληθυσμό και πλούτισαν λόγω των διομολογήσεων, οι οποίες έδιναν σε υπηκοόυς δυτικών χωρών σημαντικές διευκολύνσεις στο εμπόριο και παραχώρηση προστασίας, με καθεστώς ετεροδικίας. 

 

Βλέπε λήμμα: Διομολογήσεις

 

Οι πρώτοι φραγκολεβαντίνοι ήταν κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι έμποροι (εξ ου και το όνομα) αλλά όσο δίνονταν περισσότερες διομολογήσεις σταδιακά άρχιζαν να εγκαθίστανται Άγγλοι, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Αμερικάνοι και άλλοι, καθώς και Ρωμιοί κοσμοπολίτες που επαναπατρίζονταν. Οι φραγκολεβαντίνοι ανήκαν στην άρχουσα τάξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήταν συγκεντρωμένοι κυρίως στα κοσμοπολίτικα λιμάνια της Ανατολής όπως τη Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια και τη Βυρητό. Ιδιαίτερα από τα χρόνια του τανζιμάτ μέχρι την εδραίωση της Τουρκικής Δημοκρατίας (1839-1923) απολάμβαναν αναρίθμητα προνόμια και οφέλη. Οι λεβαντίνοι συνήθως συγκεντρώνονταν στους δικούς τους μαχαλαδες, που ονομάζονταν "φραγκομαχαλάδες".  Οι λεβαντίνοι έχουν αφήσει πίσω τους, ιδιαίτερα στις πόλεις που προαναφέρθηκαν, πολλά κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής αξίας.

 

Σήμερα ο όρος είναι κυρίως ιστορικός και δε χρησιμοποιείται για τις σύγχρονες κοινότητες Ευρωπαίων μεταναστών στην Ανατολή. Ορισμένοι από τους απόγονους των Λεβαντίνων συνεχίζουν να ζουν στην Κωνσταντινούπολη.