Βοσκεριτζιάν  Εδουάρδος

Image

Φωτογράφος αρμένικης καταγωγής. Γεννήθηκε το 1902 στην Κιλικία της Μικράς Ασίας από εύπορη και μορφωμένη οικογένεια που κατέφυγε στη Κύπρο (Λευκόνοικο) καταδιωγμένη για να σωθεί από την τουρκική γενοκτονία. Είχε έξι αδέλφια με μικρότερο τον Βαρούς, ο οποίος ήταν επίσης φωτογράφος.

 

Βλέπε λήμμα: Η Κύπρος καταφύγιο για τους μικρασιάτες πρόσφυγες

 

Ο πατέρας του καθηγητής και λόγιος, για βιοπορισμό  ασχολήθηκε  στην προσφυγιά στην φωτογραφική τέχνη στην οποία μύησε και τον μικρό Εδουάρδο. 

Το 1920  σε ηλικία 18 χρονών ο Εδουάρδος μετακόμισε από το Λευκόνοικο στη Λεμεσό και έγινε μαθητής του Ιωάννη Φώσκολου από τον οποίον μυήθηκε στα μυστικά της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του πορτρέτου. Έμεινε μαζί του για έξι χρόνια και με το θάνατο του Φώσκολου άνοιξε το δικό του φωτογραφείο μαζί με τον αδελφό του, επίσης σημαντικό φωτογράφο Βαρούς.

O Έντουαρτ είχε ανοίξει και φωτογραφείο στο Τρόοδος, το οποίο του είχε παραχωρήσει ο Αγγλος κυβερνήτης, για να μπορεί να εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τα στρατόπεδα της περιοχής, αφού ήταν ο επίσημος φωτογράφος των Αγγλων.

 

Για πολλές δεκαετίες φωτογράφιζε τα πρόσωπα όλων των λεμεσιανών και άφησε  και μοναδικής ιστορικής αξίας φωτογραφίες  τοπίων, χώρων και κτηρίων της πόλης και φωτογραφικού ρεπορτάζ, όπως τα μεγάλα συλλαλητήρια των οκτωβριανών του 1931.

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας εξέδωσε το  1999 φωτογραφικό άλμπουμ με ενδεικτική  δουλειά του ΄Εντουαρντ.

 

Πηγή

Polignosi

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image