Τζαμούδα

Τα φώτα της Τζαμούδας στη Λεμεσό

Image

Η Τζιαμούδα είναι μια από τις παλιότερες τουρκοκυπριακές συνοικίες στη Λεμεσό. Σήμερα είναι γνωστή περισσότερο ως διασταύρωση (τα φώτα της Τζαμούδας).  

Βορείως από αυτή είναι η οδός Γλάδστωνος, νότια η οδός Ναυαρίνου η οποία διασχίζεται νότια από την οδό Ελλάδος και βόρεια από την οδό Αγ. Φυλάξεως.

Αρχές του 20ου αιώνα κατασκευάστηκε ένα μικρό τζαμί στην περιοχή (εξού και το Τζαμούδα)  δίπλα στη παλιά βρύση ή αλλιώς φουντάνα .

 

 

Ο  «Κήπος του Αλλάχ”

Στο βιβλίο «Σημεία αναφοράς της Λεμεσού» ο συγγραφέας Αδάμος Κόμπος αναφέρει πως στις αρχές του 1900 πρωτολειτούργησε στην περιοχή εκείνη καφεστιατόριο όπου διάφορες παρέες με τη συνοδεία μουσικής έπιναν και διασκέδαζαν.

Το καφεστιατόριο και γενικά ο χώρος εκείνος στην αρχή ήταν γνωστός ως «Κήπος του Αλλάχ», ο οποίος ανήκε στο θρησκευτικό τουρκικό ίδρυμα ΕΦΚΑΦ.

 

Πλημμύρα

Μετά τη τεράστια πλημμύρα του ποταμού Βαθκειά το 1894 το τζαμί υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές. Ένα μεγάλο μέρος του υποχώρησε και ο μιναρές άρχισε  να κλίνει επικίνδυνα.

Από τις πλημμύρες μεγάλο μέρος της τουρκοκυπριακής συνοικίας καταστράφηκε  αφού τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή ήταν πλινθόκτιστα.

 

Βλέπε λήμμα: Πλημμύρες

 

Μετά την καταστροφή ο Άγγλος αρμοστής Ουόλτερ Σεντάλ  έδωσε εντολή να γκρεμιστούν όλα τα ετοιμόρροπα κτίσματα που υπήρχαν στην περιοχή.

Ετοιμόρροπος και επικίνδυνος κατέστη και ο μιναρές. Έγινε τότε μια προσπάθεια κατεδάφισης του μιναρέ τραβώντας τον με σχοινιά αλλά χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τρεις απόπειρες να τον ανατινάξουν χωρίς όμως να πέσει εντελώς, αφού το κάτω μέρος του έμεινε ανέπαφο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ίσως μέχρι και το 1950, ερχόταν ο Χότζας από την Τουρκοκυπριακή συνοικία, με άλλους Τουρκοκύπριους, και ανέβαινε στην εξέδρα του μικρού  μιναρέ και προσευχόταν.

Το κυρίως κτίριο του μιναρέ αναδομήθηκε τότε μετά την καταστροφή, ενώ ο μιναρές παρέμεινε όπως ακριβώς ήταν.

 

Γκρέμισμα 

Το 1962 πάρθηκε η απόφαση να γκρεμιστεί ό, τι υπήρχε εκεί.

Στη θέση του των κτισμάτων οικοδομήθηκε ο κινηματογράφος ΡΙΟ, ενώ το μόνο που απέμεινε να θυμίζει την τζαμούδα είναι κάποιες παλιές φωτογραφίες.

 

Πηγές: 

  1. www.polignosi.com
  2. Αδάμος Κόμπος: Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού
  3. Μίμης Σοφοκλέους: Οτι απέμεινε από το παλιό Οθωμανικό Κοιμητήριο

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image