Καραγιώργης Σωτήρης

Image

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1948. Πήρε τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα από τον πατέρα του Καράγιωρκη, παλιό λαουτάρη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κυπρίου μουσουργού Σόλωνος Μιχαηλίδη. Από το 1974 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση και παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα μουσικά πράγματα της Πάφου. Το 1986 ίδρυσε την χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου, την οποία διηύθυνε σε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ίδρυσε επίσης το Παγκύπριο Ετήσιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Πάφου. Ως συνθέτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το έργο του χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή ευαισθησία, λυρικότητα, αλλά και απεριόριστη ελληνικότητα χάρη στις αρχαιότροπες κλίμακες πάνω στις οποίες βασίζεται η πλειοψηφία των συνθέσεων και τραγουδιών του. Συνέθεσε τραγούδια σε ποίηση των Α. Μαρκίδη, Τ. Λειβαδίτη, Ι. Θεοχαρίδου, Θ. Πιερίδη και Κ. Βάρναλη, που παρουσίασε σε πολλές συναυλίες στην Κύπρο κατά την περίοδο 1975-78. Παράλληλα, από το 1975 μέχρι σήμερα, συμμετέχει ατομικά, με άλλους μουσικούς, ή και με την Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου, σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Έγραψε επίσης μουσική για το θέατρο. Το κύριο έργο του, όμως, όπως και πολλών άλλων δημιουργών, παραμένει άγνωστο και ανέκδοτο.

 

Έργα του:

 

Κύκλοι τραγουδιών: «Το Μοιρολόι των Δούλων» (1975), «Τον βγάλαμε τον Πόλεμο», «Ο πικραγαπημένος, Προσφυγιά» (1977), «Αγέρι του πελάγου» (1977), «Ψάχνω το νόημα του κόσμου», «Ένα περιστέρι η ψυχή μου» (1977-78), «Γη Μακαρία» (1982), «Τηλεμάχεια» (1990), «Η φτώσεια» (1991), «Νεόφυτος ο Έγκλειστος» (1993).

 

Χορωδιακά τραγούδια: «Ωδή στην Πάφο» (1986), Νανούρισμα» (1988), «Γη Μακαρία» (1982), «Τραγούδια του Β. Τσιτσάνη για τετράφωνη χορωδία».

 

Μουσική για το θέατρο: «Τρωάδες», «Χωριάτες», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Εκάβη», «Το τάβλι», «Οι περιπέτειες ενός γαϊδάρου», «Ο Βασίλης και ο Κρεμμύδας», «Ο Φλογεροπαίκτης», «Η μάγισσα και το μαγεμένο δεντράκι», «Ηλέκτρα», «Ο Κωσταντής», «Ο έρωτας της Αφροδίτης», «Αχαρνής», «Ο Τεμπελχανάς και η Κουτορνίθω», «Ο κυρ Αγκανιστός», «Λυσιστράτη», «Δον Κιχώτης» (τα έργα αυτά ανεβάστηκαν από το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Πράξις- ΕΘΑΛ και την Παιδική Σκηνή Πάφου).

 

Το 2007 κυκλοφόρησε δίσκος με ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μελοποιημένα από το Σωτήρη Καραγιώργη, με τίτλο «Στην άκρη του Ουρανού», σε ερμηνεία Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Δώρου Δημοσθένους και του ίδιου του συνθέτη. Ο Σωτήρης Καραγιώργης έγραψε επίσης τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά εποχής του ΡΙΚ «Γαλατείας και Πυγμαλίωνος», βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Αγγελικής Σμυρλή.