Κάντηλος Ανδρέας

Image
Ποδοσφαιριστής. Ο Ανδρέας Κάντηλος γεννήθηκε στις 20  Απριλίου 1964 στην Παλλουριώτισσα. Αγωνίστηκε στο Κυπριακό πρωτάθλημα από το 1980 έως το 1997 έχοντας έχοντας καταγράψει 489 συμμετοχές και έχοντας πετύχει  152 γκολ. Στο μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας αγωνίστηκε με την Ομόνοια Λευκωσίας με την οποία κατέκτησε 24 τίτλους (8 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 10 ασπίδες).
 
Ο Κάντηλος άρχισε την καριέρα του από την Αναγέννηση Παλλουριώτισσας. Οι άνθρωποι της Ομόνοιας δεν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν το ταλέντο του και τον έντυσαν στα πράσινα.  Η συμβολή του στις κατακτήσεις τίτλων, ειδικά τη χρυσή δεκαετία του ΄80, ήταν τεράστια.
 
Αγωνίστηκε και στην εθνική Κύπρου. Ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση, την ντρίμπλα και την ικανότητα να επιτίθεται από τα άκρα. Με την ίδια ευχέρεια μοίραζε ασίστ και πετύχαινε γκολ. Είναι ο πέμπτος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Ομόνοιας.  Επίσης, ήταν ιδιαίτερα ταχύς, εξου και το προσωνύμιο Κάντηλος, το οποίο απέκτησε από μικρή ηλικία, λόγω της ταχύτητας που είχε η γνωστή, για την εποχή, μάρκα αυτοκινήτων "Κάντιλακ".  Αυτά τα στοιχεία τον καθιέρωσαν ως ένα από τους καλύτερους δεξιούς εξτρέμ που ανέδειξε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ήταν αθλητής - κόσμημα στους αγωνιστικούς χώρους, με αθλητοπρέπεια και σεβασμό στον αντίπαλο. Ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια. Ξεχώριζε για τον χαρακτήρα του και την ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ.
 
Ο Ανδρέας Κάντηλος κατά καιρός εργάστηκε ως σχολιαστής ποδοσφαίρου, ενώ την περίοδο 2020-22 παρουσίαζε αθλητική εκπομπή στο Ράδιο Πολίτης 107.6 FM με τον Δημοσιογράφο Πανίκο Χατζηλιασή.
 
 
Πηγή:
  1. Ομόνοια Λευκωσίας

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image