Τσολάκης Ακριβός

Image

Ο Ακριβός Τσολάκης ήταν ο πρώτος διευθυντής της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ). Συνδέθηκε με την Κύπρο όταν κλήθηκε να διερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα του αεροπλάνου Helios στο Γραμματικό, ο οποίος μαζί με άλλους συνεργάτες – εμπειρογνώμονες εξέδωσαν το πόρισμα για τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1930 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 2023. Το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Από την ΕΒΑ αποστρατεύθηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος Κορέας, στην πρεσβεία Βελιγραδίου ως αεροπορικός ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

 

Τιμήθηκε  τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.

 

Ο Ακριβός Τσολάκης –με τα φτερά της Ολυμπιακής Αεροπορίας– πέταξε με όλους τους τύπους αεροπλάνων. Ηταν για πολλά χρόνια διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων της Ο.Α, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1990.

Το 2001, με εντολή της Ε.Ε., θεσπίζεται νομοθετικά και συστήνεται η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).Ο Ακριβός Τσολάκης μετά από πρόταση του τότε υπουργού Μεταφορών και από ψηφοφορία της Ελληνική Βουλής, γίνεται ο πρώτος Διευθυντής της ΕΔΑΑΠ.

 

Πηγή

https://politis.com.cy