Κάστρα

Το κάστρο της Πάφου

Image

Το κάστρο της Πάφου βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης. Αρχικά χτίστηκε από τους Βυζαντινούς ως οχυρό για την προστασία του λιμανιού.

 

Το κύριο μέρος του κάστρου αποτελείται από ένα μεγάλο τετράγωνο πύργο με μια κλειστή αυλή στη μέση. Το ισόγειο αποτελείται από μια κεντρική αίθουσα με μικρά δωμάτια σε καθεμιά από τις δύο μεγάλες πλευρές του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Υπάρχουν 12 επάλξεις στην οροφή που χωρούσαν αντίστοιχο αριθμό κανονιών. Οι Οθωμανοί αφαίρεσαν τα κανόνια το 1878, όταν παρέδωσαν τη διοίκηση του νησιού στους Βρετανούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κάστρο ως αποθήκη άλατος μέχρι το 1935, χρονιά κατά την οποία ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.

 

Καταστροφές

Από αναφορές των μεσαιωνικών χρονογράφων (Λεοντίου Μαχαιρά και Γεωργίου Βουστρωνίου) γνωρίζουμε ότι  η Πάφος διέθετε ισχυρό κάστρο. Μάλιστα τόσο ο Μαχαιράς όσο και ο Βουστρώνιος ομιλούν σε μερικές περιπτώσεις για καστέλλια (= κάστρα) στον πληθυντικό, έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην πόλη λειτουργούσαν τον 15ο αιώνα δύο κάστρα. Το ένα ήταν το κάστρο του λιμανιού και το δεύτερο ήταν, πιθανώς, το κάστρο «Σαράντα Κολώνες», αν και αυτό αναφέρεται ότι είχε εγκαταλειφθεί από το 1222 όταν καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό. Υπάρχει εν τούτοις και η άποψη ότι υφίστατο κι άλλο κάστρο (από τα Βυζαντινά χρόνια) στα δυτικά αυτού που σώζεται ως σήμερα, κι ότι τα κυκλικά ίχνη από θεμέλια που φαίνονται σήμερα και που θεωρείται ότι ήταν αρχαίο αμφιθέατρο, ήταν ο πύργος του κάστρου αυτού. Εάν το λεγόμενο αμφιθέατρο ήταν στην πραγματικότητα πύργος ενός κάστρου των Βυζαντινών χρόνων, κι αν αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κι αργότερα ή όχι, θα φανεί από τη μελλοντική ανασκαφική έρευνα.

 

Χρήσεις 

Ανά τους αιώνες έχει γνωρίσει πολλές χρήσεις, αρχικά ως φρούριο, φυλακή ακόμα και αποθήκη αλατιού έγινε στα νεότερα χρόνια από τους Βρετανούς. Σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image