Βαλανίδου Χριστίνα

Image

Χημικός, Παιδαγωγός, Ακτιβίστρια. Η Χριστίνα Βαλανίδου γεννήθηκε στο Καϊμακλί στις 10 Φεβρουαρίου 1953. Είναι κόρη του Ανδρέα Βαλανίδη από τα Χανδριά και μητέρα της είναι η Είρηνη Ασιήκκαλη από το Καϊμακλί. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας.  Συνέχισε τις σπουδές στο Χημικό Τμήμα της  Φυσικομαθηματικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει Διδακτορικό στις Επιστήμες της Αγωγής, από το Παιδαγωγικό Τμήμα-Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και Master of Science στην  Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων και Σχεδιασμό  Διδακτικής (Curriculum Development and Instructional Design)  από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης- Άλμπανι –Τμήμα Εκπαίδευσης (SUNY -State University of New York -Albany-Education). 

 

Εκπαίδευση 

Έχει εργαστεί στην εκπαίδευση ως Χημικός και έχει φτάσει στις βαθμίδες Διευθύντριας Λυκείου και Επιθεωρήτριας. Εκτός από τα καθήκοντα της στη διδασκαλία και τη διοίκηση, εργάστηκε για την ανάπτυξη αναλυτικών  προγραμμάτων και συγγραφή διδακτικών βιβλίων Χημείας καθώς και στη διοργάνωση και παρουσίαση σχετικών επιμορφωτικών διαλέξεων για την παιδαγωγική και τη διοίκηση.

 

Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσπάστηκε το 2004 και εργάστηκε ως Μορφωτική Ακόλουθος-Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες (2004-20009), με αρμοδιότητες τα θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας, Συστήματος Ευρωπαϊκών Σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού της ΕΕ καθώς και σε συνέδρια για τις σχετικές πολιτικές της  ΕΕ και των θεσμών της που αφορούσαν την παιδεία, τον πολιτισμό, τη νεολαία.

 

Συμμετείχε στη διεξαγωγή και διοργάνωση μεγάλου αριθμού επιστημονικών συνεδρίων και επιστημονικών Ολυμπιάδων Χημείας καθώς και θεμάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και παιδαγωγικής, με διοργάνωση και συμμετοχή σε σειρά σχετικών διαλέξεων και σεμιναρίων.  

 

Πολιτική

Συμμετείχε ενεργά στο Φοιτητικό κίνημα της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς επίσης και του Διεθνούς Φοιτητικού Κινήματος. Συμμετείχε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του Ελλαδικού Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος το 1973, και είχε συμμετοχή στα κορυφαία γεγονότα του αγώνα του, όπως την Εξέγερση του Πολυτεχνείου και την Κατάληψη της Νομικής.

 

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων, της Προοδευτικής Αθήνας, (1974) που είχε στόχο την εκδημοκρατικοποίηση του Φοιτητικού Κυπριακού Κινήματος στην Αθήνα.

 

 Εκπροσώπησε την ΠΟΦΝΕ για πέντε χρόνια στη Γραμματεία της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών (ΔΕΦ), (1978-1983) όπου ασχολήθηκε εκτός από τα ζητήματα αλληλεγγύης του διεθνούς φοιτητικού κινήματος με την Κύπρο, και με το διεθνές Φοιτητικό Κίνημα, τα σπουδαστικά προβλήματα  και δικαιώματα των φοιτητών, καθώς και με τα ζητήματα αλληλεγγύης και ειρήνης.

 

Εργάστηκε στην γυναικεία Οργάνωση ΠΟΓΟ (1983-1988) του ΑΚΕΛ και συμμετείχε ενεργά στο Γυναικείο κίνημα της Κύπρου και το διεθνές γυναικείο κίνημα. Ήταν αρχισυντάκτης του γυναικείου περιοδικού «Η ΚΥΠΡΙΑ», που εξέδιδε για κάποια χρόνια η ΠΟΓΟ.

 

Ως Εκπαιδευτικός ήταν ενεργό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος και υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Καθηγητών-ΟΕΛΜΕΚ. Υπήρξε Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Επιστημόνων Χημικών.

 

Υπήρξε μέλος του ΑΚΕΛ και μετά ιδρυτικό μέλος του ΑΔΗΣΟΚ (Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, 1990), του οποίου υπήρξε μέλος του Πολιτικού του Γραφείου και συντελεστής της έκδοσης της εφημερίδας του, ΕΜΠΡΟΣ. Αποχώρησε από το ΑΔΗΣΟΚ μαζί με ομάδα άλλων στελεχών, (1992) και έκτοτε παραμένει οργανικά εκτός πολιτικού κόμματος. Συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην Αριστερά, αναπτύσσοντας σχετική δράση και συνεργασίες με τους πολιτικούς θεσμούς που την εκφράζουν.

 

Είναι από τα Ιδρυτικά μέλη της Δικοινοτικής Κίνησης για Ανεξάρτητη και Ομόσπονδη Κύπρου, που ιδρύθηκε το 1989, μετά τη Δικοινοτική «Συνάντηση Βερολίνου» (Μάιο, 1989).

 

Είναι μέλος των ΔΣ πολλών κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων –δικοινοτικών και μη-και έχει ενεργό δράση με κύρια επικέντρωση στο δικοινοτικό κίνημα πολιτών και με στόχο τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην εξεύρεση λύσης και επανένωση της Κύπρου.

 

Για σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στον καθημερινό τύπο επί εκπαιδευτικών και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, κυρίως στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

Ασχολείται με την έρευνα στην εκπαίδευση και στο δικοινοτικό κίνημα πολιτών.   

 

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image