Κοκκινοχώρια

Image

Τα Κοκκινοχώρια είναι σύμπλεγμα από 16 χωριά των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, που ονομάζονται έτσι επειδή το έδαφος στην περιοχή τους έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Τα χωριά αυτά σχηματίζουν γεωγραφική περιφέρεια στη νοτιοανατολική Κύπρο. Μέρος της περιφέρειας, που περιλαμβάνει και μερικά χωριά, βρίσκεται στο κατεχόμενο, από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, τμήμα της Κύπρου. Επίσης, ολόκληρη σχεδόν η έκταση της βρετανικής στρατιωτικής βάσης της Δεκέλειας εμπίπτει στην περιφέρεια των Κοκκινοχωριών. 

Η γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια των επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας. Μέρος του βόρειου τμήματος των Κοκκινοχωριών κατέχεται από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Επίσης, ολόκληρη σχεδόν η βρετανική βάση της Δεκέλειας βρίσκεται στην περιφέρεια αυτή.

 

Βλέπε λήμμα: Βάσεις Βρετανικές

 

Στα βόρεια των Κοκκινοχωριών είναι η πόλη της Αμμοχώστου και η πεδιάδα της Μεσαορίας, και στα δυτικά η πεδιάδα της Λάρνακας και η λοφώδης περιφέρεια ανατολικά του Τροόδους. Στις υπόλοιπες πλευρές η περιφέρεια περιβρέχεται από θάλασσα. Θα μπορούσε επίσης να ονομαστεί και χερσόνησος των Κοκκινοχωριών, γιατί το ακρωτήριο Γκρέκο προχωρεί τόσο πολύ στη θάλασσα, ώστε η περιφέρεια παρουσιάζεται να περιβρέχεται από θάλασσα από τις τρεις πλευρές της. Το μήκος της περιφέρειας είναι 36 περίπου χμ., το μεγαλύτερο πλάτος της γύρω στα 19,5 χμ. και η έκτασή της 356 περίπου τετρ. χμ.

 

Στα νοτιοανατολικά των Κοκκινοχωριών δεσπόζει το ακρωτήριο Γκρέκο και στα νότια το ακρωτήριο Πύλας, ενώ από τα βορειοανατολικά αρχίζει ο κόλπος της Αμμοχώστου. Από το ακρωτήριο Πύλας αρχίζει επίσης ο κόλπος της Λάρνακας.

 

Τα Κοκκινοχώρια οφείλουν την ονομασία τους στο χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα των εδαφών τους που κυριαρχεί στο τοπίο.

 

Συγκοινωνίες:  Η γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών εξυπηρετείται από ένα 

πυκνό οδικό δίκτυο, αν και η επικοινωνία με το βόρειο τμήμα της και τη γειτονική πόλη της Αμμοχώστου εξαρθρώθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Το συγκοινωνιακό δίκτυο αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ασφαλτόστρωτους δρόμους, μιας, δυο ή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας. Γενικά όλα τα χωριά της περιφέρειας συνδέονται μεταξύ τους ή με τις πόλεις και άλλα χωριά των επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας με μια από τις πιο πάνω κατηγορίες δρόμων.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image