Κομίτης Γεώργιος

Image

Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1936 και πέθανε στη Λευκωσία το 1984. Μετά την αποφοίτησή του, το 1955, από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, πήγε στην Ελλάδα όπου σπούδασε, με υποτροφία του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Οργανισμού αυτού στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα και λίγο αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο. Το 1968 προσελήφθη στο τμήμα τηλεοράσεως του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου εργάστηκε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.

 

Με το θέατρο ο Γιώργος Κομίτης είχε ασχοληθεί από τα μαθητικά του ήδη χρόνια και οι διάφορες παραστάσεις κλασσικών έργων που ανέβασε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, στις οποίες πήρε πρωταγωνιστικό μέρος, αποτελούσαν καλλιτεχνικά γεγονότα.

 

Στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και ταινίες ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, επιμελήθηκε δε και πολλά άλλα προγράμματα, ιδίως μουσικά και ψυχαγωγικά. Εκτός ΡΙΚ, σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων παραστάσεις κλασσικών θεατρικών έργων με μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, καθώς και παραστάσεις για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λευκωσίας.

 

Η ιδιαιτερότητα του Γιώργου Κομίτη έγκειτο στην εκπληκτική ικανότητά του να μιλά και να διηγείται ιστορίες, ακόμη και τις πιο απλές, με ένα μαγευτικό τρόπο. Γι’ αυτό και πάρα πολλοί συνήθως τον περιτριγύριζαν κι ανέμεναν να τον ακούσουν να μιλά. Ανήκε σε μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών της Αμμοχώστου που είχε δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κλίμα στην πόλη αυτή και είχε σφραγίσει την πνευματική της ζωή στη δεκαετία του 1950 και λίγο αργότερα.

 

Πηγή 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια