Κυθρέα ή Λακκοβούναρο δάσος

Image

Δάσος έκτασης 1.020 εκταρίων (7.626 σκαλών) στη νότια πλευρά του Πενταδάκτυλου, στα δυτικά της Κυθρέας, στην οποία οφείλει την ονομασία του.

 

Από διοικητικής απόψεως, το βόρειο τμήμα του δάσους ανήκει στην επαρχία Κερύνειας και εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Κουτσοβέντης και Βουνό. Το νότιο τμήμα του δάσους ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας και εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Κυθρέα, Νέο Χωριό και Μια Μηλιά.

 

Το ανάγλυφο στην περιοχή του δάσους είναι λοφώδες και το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 160 και 270 μέτρων. Οι κοιλάδες είναι στενές και διασχίζονται από μικρά ρυάκια που πηγάζουν βορειότερα από την κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου.

 

Από γεωλογικής απόψεως, το δάσος βρίσκεται πάνω στις αποθέσεις του φλύσχη του σχηματισμού Κυθρέας, πάνω στις οποίες αναπτύχθηκαν ξερορεντζϊνες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 380 και 450 χιλιοστομέτρων.

 

Το δάσος της Κυθρέας προσεγγίζεται στα δυτικά από το δρόμο που συνδέει τα χωριά Συγχαρί-Μια Μηλιά και στα ανατολικά από το δρόμο Λευκωσίας-Νέου Χωρίου - Κερύνειας. Το δάσος διασχίζεται επίσης από το δρόμο Μιας Μηλιάς -Κουτσοβέντη - κάστρου Βουφαβέντο, που έχει Β-Ν κατεύθυνση. Ένας δασικός δρόμος διασχίζει επίσης το δάσος με Α-Δ διεύθυνση.

 

Το δάσος αποτελείται βασικά από ακακίες.