«Κυπριακά Γράμματα»

Image

Λογοτεχνικό περιοδικό μελέτης και τέχνης μεγάλου κύρους, υπευθυνότητας και σοβαρότητας, που κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος στις 15 Σεπτεμβρίου 1934. Υπήρξε δημιούργημα ομάδας λογοτεχνών με πρωτεργάτες τους Αντώνη Ιντιάνο, Κώστα Προυσή και Νίκο Κρανιδιώτη. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής. Διευθυντής του περιοδικού ήταν ο Κώστας Προυσής. Με το περιοδικό συνεργάστηκαν επίσης μια πλειάδα από διακεκριμένους λογοτέχνες και συγγραφείς της εποχής, όπως ο Γλαύκος Αλιθέρσης, ο Λεωνίδας Παυλίδης, ο Τεύκρος Ανθίας, ο Πυθαγόρας Δρουσιώτης, ο Παύλος Λιασίδης, ο Λουκής Ακρίτας, ο Άνθιμος Πανάρετος, ο Σόλων Μιχαηλίδης, ο Κώστας Μόντης, ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο Μάνος Κράλης, ο Νίκος Βραχίμης, ο Αντώνης Ηλιάκης, ο Παντελής Μηχανικός, ο Φρίξος Βράχας, ο Αλέκος Κωνσταντινίδης και άλλοι.

 

Το περιοδικό άρχισε ως δεκαπενθήμερο, αλλά από τον Οκτώβριο του 1935 έγινε μηνιαίο. Τον Ιούλιο του 1937 διέκοψε την έκδοσή του και επανεκδόθηκε το Μάιο του 1939 ως μηνιαίο. Από τον Οκτώβριο του 1941 μέχρι το Δεκέμβριο του 1947 κυκλοφορούσε ως διμηνιαίο. Από τότε μέχρι την οριστική διακοπή της έκδοσής του το 1954 έμεινε μηνιαίο. Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, πολυσέλιδο και εντυπωσιακό (αρ. 247-252) ήταν αφιερωμένο στην ελληνικότητα της Κύπρου.

 

Στα 20 χρόνια ζωής του το περιοδικό κυκλοφόρησε 21 τόμους, με 252 τεύχη και 8.000 περίπου σελίδες. Σ’ αυτό συνεργάστηκαν 520 πνευματικοί άνθρωποι Κύπριοι, Ελλαδίτες και ξένοι.

 

Τα «Κυπριακά Γράμματα» τιμήθηκαν από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του Ελληνισμού, την Ακαδημία Αθηνών, με χρυσό μετάλλιο στα 1946.