Το Μακεδονίτισσα Palace (παλαιότερα Κέντρο Μακεδονίτισσας) ήταν ιστορικό κέντρο δεξιώσεων και ψυχαγωγίας στη Λευκωσία, στην περιοχή της Έγκωμης, δίπλα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μακεδονίτισσας. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής της πρωτεύουσας, φιλοξενώντας χιλιάδες γάμους, βαφτίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Το κτίριο κατεδαφίστηκε την 1η Ιουλίου 2025.
Βλέπε λήμμα: Παναγία Μακεδονίτισσα
Ιστορικό
Η ιστορία της περιοχής συνδέεται με το Κτήμα Μακεδονίτισσας, το οποίο ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Το 1947 η Αρχιεπισκοπή αποφάσισε να ενοικιάσει το κτήμα σε ιδιώτη για περίοδο τριάντα ετών.
Το κτήμα κάλυπτε έκταση περίπου 5.000 σκαλών και μέχρι τότε το καλλιεργούσαν 45 γεωργοί της περιοχής. Η απόφαση της Αρχιεπισκοπής να παραχωρήσει το κτήμα σε ιδιώτη χωρίς προκήρυξη προσφορών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το ενοίκιο καθοριζόταν σε 25 λίρες για τα πρώτα δέκα χρόνια και 125 λίρες για τα υπόλοιπα είκοσι χρόνια. Παράλληλα, ο ενοικιαστής είχε υποχρέωση να φυτέψει 100 σκάλες ελιές και αμπέλια, εφόσον η περιοχή δεν μετατρεπόταν σε οικιστική.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση του αγροτικού κόσμου. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1947 επηρεαζόμενοι γεωργοί συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή διαμαρτυρόμενοι για την εκμίσθωση. Οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν αντιπρόταση με ενοίκιο 1.100 λίρες τον χρόνο, χωρίς όμως να αλλάξει η τελική απόφαση της Αρχιεπισκοπής, η οποία προχώρησε στην εκμίσθωση του κτήματος.
Δημιουργία του Κέντρου Μακεδονίτισσας
Μετά την εκμίσθωση του κτήματος, ο ιδιώτης ενοικιαστής προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Μακεδονίτισσας, ενός εξοχικού κέντρου ψυχαγωγίας και δεξιώσεων. Η μορφή του κέντρου μεταβαλλόταν κατά καιρούς, καθώς πραγματοποιούνταν επεκτάσεις και αλλαγές στη διαμόρφωσή του.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το κέντρο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Η στρατηγική του θέση δίπλα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Μακεδονίτισσας το κατέστησε ιδανικό χώρο για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη φήμη του.
Το κέντρο παρείχε επίσης ποικίλες υπηρεσίες ψυχαγωγίας και εστίασης, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών του και καθιερώθηκε ως σημαντικός χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων στη Λευκωσία.
Η δεξαμενή και οι κύκνοι
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Κέντρου Μακεδονίτισσας ήταν η δεξαμενή με κύκνους, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του χώρου.
Κατά τη δεκαετία του 1960, όταν τέτοιου είδους θεάματα ήταν σπάνια στην πρωτεύουσα, η δεξαμενή με τους κύκνους αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης για οικογένειες και σχολεία. Ο χώρος προσέλκυε επισκέπτες όχι μόνο για εκδηλώσεις αλλά και για αναψυχή.
Σε φωτογραφίες αρχείου από την ψηφιακή πλατφόρμα «Αψίδα» του Πανεπιστημίου Κύπρου καταγράφεται ότι η δεξαμενή χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.
Μεταβολές και μετονομασία
Με την πάροδο των χρόνων η περιοχή γύρω από το κέντρο μεταμορφώθηκε σημαντικά. Από αγροτική περιοχή εξελίχθηκε σταδιακά σε οικιστική ζώνη της Λευκωσίας.
Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν και το ίδιο το κέντρο. Πολλοί από τους υπαίθριους χώρους του οικοδομήθηκαν και η αρχική μορφή του συγκροτήματος μεταβλήθηκε. Στο πλαίσιο αυτών των μεταβολών το Κέντρο Μακεδονίτισσας μετονομάστηκε σε Μακεδονίτισσα Palace.
Παρά τις αλλαγές, το κέντρο διατήρησε τη φήμη και τη δημοτικότητά του και συνέχισε να λειτουργεί ως χώρος δεξιώσεων και εκδηλώσεων για πολλές δεκαετίες.
Κλείσιμο και εγκατάλειψη
Το Μακεδονίτισσα Palace παρέμεινε σε λειτουργία για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου και η έλλειψη επενδύσεων στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου άρχισαν να επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Η αδυναμία των ενοικιαστών αλλά και της ιδιοκτήτριας Αρχιεπισκοπής Κύπρου να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός σύγχρονου χώρου εκδηλώσεων οδήγησε σταδιακά στην παρακμή του. Επιπλέον, οικονομικές εκκρεμότητες των ενοικιαστών προς την Αρχιεπισκοπή προκάλεσαν ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.
Το αποτέλεσμα ήταν το κέντρο να μείνει χωρίς διαχειριστή και να παραμείνει κλειστό για αρκετά χρόνια, εγκαταλελειμμένο.
Κατεδάφιση
Το κτίριο του Μακεδονίτισσα Palace κατεδαφίστηκε την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025. Με την κατεδάφιση έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Λευκωσίας.
Πηγές
1. SigmaLive, «Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία», 1 Ιουλίου 2025.
2. Άρθρο «Μακεδονίτισσα Palace: Το δημοφιλές κέντρο των κύκνων», 30 Μαρτίου 2019, Reporter
3. Φωτογραφικό αρχείο πλατφόρμας Αψίδα, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
5. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια